NOVOGODIŠNJA TRPEZA: Uživajte u jelu bez griže savesti
Foto: Shutterstock

Tema broja

NOVOGODIŠNJA TRPEZA: Uživajte u jelu bez griže savesti

Život -
Nema čoveka koji pred bogatom trpezom neće doći u iskušenje. Da li joj odoleti i ostati na svojoj kilaži ili jesti do mile volje – pa šta bude

Tradicionalni slavski ručak, uz nezaobilazne slatkiše i piće, može sadržati čak 2.500 kalorija, uz 130 grama masti, što prevazilazi dnevne energetske potrebe odraslog čoveka. Stoga nije ni čudo što za vreme praznika u proseku nabacimo barem pola kilograma viška, za šta je potrebno samo 200 dodatnih kalorija dnevno, a to je samo koji zalogaj ruske salate ili parče sira.Kako da ne pokvarimo praznično raspoloženje, ostanemo dosledni sebi i budemo zadovoljni, pitali smo Jovanu Srejić Ferluga, nutricionistu-dijetetičara. – U našoj sredini proslave su uglavnom povezane sa hranom. Domaćini se trude da trpeza bude što raskošnija i raznovrsnija i da svega bude u izobilju, a gosti ne žele da ih uvrede, pa probaju sve što je na jelovniku. Obroci su preobilni, sa čak duplo više kalorija nego što je potrebno – kaže naša sagovornica.

Neumoljiva vagaPrvo pravilo je: nikada se nemojte prejesti! Kilogrami se slažu upravo onda kada nastavite da jedete, a već ste siti. Kako se izboriti s viškom kilograma posle praznika? – Istina je da, kada stanete na vagu dan posle slavlja i obilnih obroka, odmah vidite koji kilogram više. Ukoliko odmah počnete sa zdravim načinom ishrane i fizičkom aktivnošću, taj zabrinjavajući broj na vagi brzo će se smanjiti. U stvari, vi niste dobili, na primer, 2 kg i izgubili 2 kg, i to sve za pet dana. Istina je da se mešavina masne, začinjene i slane hrane duže zadržava u crevima i otuda to povećanje težine koje vidite na vagi. Slana hrana zadržava veću količinu tečnosti, pa i ona delimično doprinosi tom povećanju kilaže. Naravno, ako se prepustite uživanju u hrani mesec dana, zaista ćete završiti s neželjenom težinom. Taj višak treba regulisati postepeno i zdravo. U osnovi, to znači da treba smanjiti kalorijski unos, rasporediti obroke na idealnih pet, obavezno započeti dan doručkom i poći na spavanje 2-3 sata nakon poslednjeg obroka – savetuje Jovana.

Na slavu sit ili gladan?Važno je da nam ishrana bude što pravilnija, čak i u ovo doba godine.– Dakle, ako idemo na slavu kasno po podne, trebalo bi da smo već svakako pojeli bar dva obroka – doručak i ručak. Pošto će večernji obrok u gostima biti obilan, onda ručak treba da bude laganiji. Uobičajena slavska trpeza je bogata mesom (ili ribom), pitama, slanim rolatima i tortama, salatama na bazi pirinča i testenine, raznovrsnim slatkišima... Zato vi kod kuće stavite akcenat na sveže voće i povrće (jer je malo verovatno da ćete ih jesti na slavi). Znači, ako idete na svečanu večeru, za ručak kod kuće odaberite salatu ili obrok-salatu, dok bi doručak mogao da bude na bazi voća, na primer, kombinacija žitarica i voća s jogurtom ili kefirom. Većina đakonija sa svečane trpeze može biti obrok sam za sebe. Na primer, porcija sarme od kiselog kupusa od oko 350 grama sadrži 460 kalorija, 200 grama ruske salate ima čak 600 kalorija, 200 grama pasulja prebranca skoro 300 kalorija, a 100 grama pečenja 230 kalorija. Moja preporuka je da odaberete samo jedno jelo ili da uzmete jedan veći tanjir i sipate po malo od nekoliko jela: recimo, kašiku ruske salate, kašiku prebranca, po pola parčeta gibanice i rolata... Naravno, i da ostanete disciplinovani i više ne dopunjavate tanji – ističe nutricionista.Budite odlučni Ne morate baš sve da probate, slobodno recite domaćinu da sve izgleda divno, ali da ćete se „čuvati” za ono što najviše volite i što najređe imate priliku da jedete... Možda je najbolje da ne pojedete više od tanjira hrane, prosto da unapred odredite veličinu porcije i da se toga pridržavate.– Pravilo koje uvek treba da poštujete jeste da završite večeru dva sata pre odlaska na spavanje, a najbolje je da prošetate posle tako obilne večere. Vrlo često nakon prejedanja i slabo prospavane noći ujutru rešite da taj dan skoro uopšte ne jedete. Loša ideja! Ujutru se budimo s niskim nivoom šećera u krvi i zato je važno ne preskakati doručak. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju redovne obroke, rano doručkuju i rano večeraju, u proseku mršaviji od onih koji jedu isto ali u drugo vreme – kasno doručkuju i kasno večeraju – navodi naša sagovornica.

Tekst: Vesna Stanimirović

4 saveta za dane slavljaBudite umereniUživajte u hrani, ali ne zaboravite pravila zdrave ishrane Imajte na umu da treba mnogo manje vremena da dodate koji kilogram nego da ga izgubite Ne prekoračite svoju težinu za više od 1-2 kg

Ne zaboravite da pijete voduPoznato je da voda čini više od pola tela i da njen mali gubitak može izazvati niz posledica. Pijte često, najviše vodu ili nezaslađene čajeve, najbolje pola sata pre svakog obroka. Praznične obroke počnite tanjirom bistre supe, kojom ćete poboljšati probavu i smanjiti zapreminu želuca za koloričniji deo ručka koji sledi. Kako su alkoholna pića neizostavni deo prazničnog druženja, neka vam uvek pri ruci bude čaša obične ili mineralne vode, koja će vam istovremeno nadoknaditi tečnost i sprečiti vas da popijete čašicu viška.

Recept za dan posleTreba reći da je gotovo sva hrana koju ste pojeli kisele reakcije (utiče na pH vrednost organizma i čini je kiselom). Kisela hrana usporava metabolizam i varenje. Da biste napravili zdravu ravnotežu u organizmu, sutradan jedite suprotne, bazne namirnice, pre svega, sveže voće i povrće, jogurt, kefir. Odličan izbor su sveži sokovi i smutiji. Možete kombinovati različito voće i povrće, sve zavisi od vaše mašte i ukusa. Odlična je i limunada koju možete piti mlaku.

Šta najviše nadima?- obiman obrok (više od 600 g)- mnogo progutanog vazduha (kada jedete halapljivo) - nedovoljno sažvakana hrana- loša kombinacija (prženo i masno s masnim ili koncentrovani ugljeni hidrati s proteinima) -previše gaziranih pića ili alkohola- previše žutog sira ili jaja

Ostanite aktivni Telesna aktivnost ubrzava metabolizam i svaki način ishrane čini delotvornijim. Za vreme praznika svakako ostanite aktivni, mada to ne znači da morate nastaviti da idete u teretanu, ali znajte, svaki pokret više se računa! Nakon obilnijeg obroka, umesto da ostanete za stolom gde vam još sleduju kolači da vas „dotuku”, krenite u laganu šetnju ili pomozite u raspremanju. Hodanje je idealan način da potroštite kalorije, pa zato sve što možete, obavljajte pešice. Odlazak na pijacu, kupovina, šetnja s prijateljima ili spremanje i ukrašavanje kuće – sve praznične obaveze koje vas drže u pokretu biće korisne za vaš organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track