VELIKA IZLOŽBA U KINESKOJ ČETVRTI U NOVOM SADU: Van Gog iz kolekcije Maje Gojković
Foto: Zorana Jevtić

Neobično

VELIKA IZLOŽBA U KINESKOJ ČETVRTI U NOVOM SADU: Van Gog iz kolekcije Maje Gojković

Pop kultura -

Među stotinama eksponata iz privatnih zbirki s motivom nekog od dela velikog slikara nalaze se tri predmeta Savke Gojković, majke predsednice Narodne skupštine

Srpski političari obično višak novca ulažu u nekretnine ili skupe automobile, a predsednica Narodne skupštine Maja Gojković kupuje slike.

Deo predmeta iz njene porodične zbirke publika može da pogleda na izložbi "Van Gogh iz novosadskih kolekcija", koja je proteklog vikenda otvorena u Kineskoj četvrti u Novom Sadu.

foto: Damir Dervišagić

Među stotinama eksponata sa motivom nekog od Van Gogovih dela nalaze i magnet za frižider, razglednica i omot za DVD iz fundusa Savke Gojković, majke predsednice Narodne skupštine. Svetski slikar bio je umetnik s bogatim opusom, pa neki njegovi radovi mogu da se kupe za nekoliko stotina evra.

Vredne komade prikupili su umetnici Tadija Janičić i Petar Mirković. Projekat "Van Gog iz novosadskih kolekcija" prva je u nizu akcija čiji je cilj da se skrene pažnja na to da ovdašnja umetnička scena ima mnogo više toga da pruži od onoga što se može zaključiti iz dosadašnjih aktivnosti vezanih za evropsku prestonicu kulture.

Organizatori izložbe planiraju da osnuju fondaciju "Novi Sad 2022", koja će okupiti sve ljude iz novosadske umetničke scene koji žele da Novi Sad bude zaista kulturna prestonica Evrope, kao i strane ambasadore, privrednike i ostale koji žele da pomognu u realizaciji ove ideje.

Ljubav prema umetnosti Maji je preneo i bivši suprug, danas poznati novosadski slikar Igor Vlaisavljević.

foto: Profimedia

- Mi smo zajedno odrastali i oboje smo voleli Endija Vorhola, tako da smo kasnije, kad smo se razveli, podelili sve knjige i dela na ravne časti - izjavila je Maja za Kurir.

Predsednica Skupštine tada je u ispovesti otkrila je da voli rok muziku i da je uz nju odrastala, a da je u tinejdžerskim danima bila novosadska rokerka.

- Mi smo bili deo novosadske kulturne scene. Ne biste verovali ko je sve s nama bio u društvu. Jedna od njih bila je i Ružica Đinđić. Moj bivši muž, ona i ja tada smo živeli tim rokenrol životom - naglasila je Gojkovićeva.

Težak život

PRODAO ZA ŽIVOTA JEDNU SLIKU

Vinsent van Gog je tokom svog tragično okončanog života bio veoma plodan stvaralac, ali mu umetnička genijalnost nije priznata za života. Prodao je samo jednu sliku. Nije mogao ni da sanja da će vrednost njegovih dela u budućnosti dostići astronomsku sumu od stotinu miliona dolara. U Narodnom muzeju u Beogradu čuva se vredan crtež „Čovek piše“.

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja