PREMINUO GLUMAC DANČO ČEVRESKI, ČUVENI ZEKA IZ PARTIZANSKE ESKADRILE Radoš Bajić: Njegov odlazak veliki je gubitak za ceo region
Foto: Dančo Čevreski

TUGA

PREMINUO GLUMAC DANČO ČEVRESKI, ČUVENI ZEKA IZ PARTIZANSKE ESKADRILE Radoš Bajić: Njegov odlazak veliki je gubitak za ceo region

Pop kultura -

Poznati jugoslovenski i makedonski glumac Jordančo Dančo Čevreski preminuo je u četvrtak u 70. godini nakon duge bolesti, preneli su makedonski mediji.

Publika iz celog regiona pamti ga po ulogama u domaćim filmovima, ponajviše kao Zeku iz "Partizanske eskadrile", a igrao je i u ostvarenjima "Igmanski marš" (1983), "Trst via Skopje" (1987), "Haj-faj" (1987), "Tetoviranje" (1991), "Ciganska magija" (1997), "Pank nije mrtav" (2011), "Ovo nije američki film" (2011)... Poslednju ulogu odigrao je prošle godine u filmu "Druga šansa" Marije Džidževe.

Kao producent je sa svojom kućom "Triangl" stajao iza filmova reditelja Stoleta Popova i dobitnik je više nagrada i priznanja.

foto: Dragana Udovičić

Dančo je uvek isticao da mu je omiljena scena koji je snimio sa Goricom Popović, koji su imali u filmu "Dorotej".

- Veoma me je rastužila vest o odlasku Danča. Bio je divan glumac i čovek. Uvek vedar, spreman za šalu, posvećen poslu. Snimali smo zajedno "Doroteja", gde je ostvario sjajnu ulogu. Retko smo se viđali, nažalost, poslednji put pre nekoliko godina u Nišu. Izljubili smo se i prisetili divnog snimanja, naročito na Ohridu. Veoma mi je žao što je otišao... Počivaj u miru, dragi druže - kaže Gorica za Kurir.

Jordančo Dančo Čevreski, rođen 1951. godine u Skoplju, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom gradu, gde je kasnije bio i profesor i dekan. Glumu je usavršavao i na Univerzitetu u Los Anđelesu.

foto: Contrast Studios

- Sa Dančom Čevrevskim, jednim od najznačajnih makedonskih glumaca, sreo sam se 1975. godine u studiju "Barandov" u Pragu, na probnom snimanju za film "Atentat u Sarajevu". Saradnju smo nastavili u filmu "Partizanska eskadrila" 1978. godine, otkad datira naše veliko prijateljstvo.U turbulentim vremenima koja su iza nas svako je išao svojim putem, da bismo se nakon 40 godina ponovo sreli na snimanju serije "Psi laju, vetar nosi". Odlazak Čevrevskog je veliki gubitak za nas koji smo mu prijatelji, za kulturu i kinematografiju Severne Makedonije - ali i za ceo kulturni prostor regiona - smatra Radoš Bajić.

Kurir/ Foto: Printsreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track