PRONAŠLI SMO AUTORA JEDNE OD OMILJENIH ZVEZDAŠKIH PESAMA: Svi misle da je njen autor Bora Čorba, ali...
Foto: Dragana Udovičić

zanimljivo

PRONAŠLI SMO AUTORA JEDNE OD OMILJENIH ZVEZDAŠKIH PESAMA: Svi misle da je njen autor Bora Čorba, ali...

Pop kultura -

Čuveni frontmen "Riblje čorbe" samo je otpevao hitove, dok je tekst napisao Ninko Kresojević

Pesma „Ponosan budi“ koju izvodi Bora Čorba ( ..“jer ostaće tek komšija mali“ ) prvi put se čula pre osam godina na Severu stadiona Rajko Mitić kada je FK Crvena zvezda pobedom nad Javorom preuzela prvo mesto na tabeli i najavila osvajanje titule nakon nekoliko godina pauze i dominacije Partizana. Tada je ceo crveno beli tim na atletskoj stazi ispred severne strane, zajedno sa navijačima, otpevao ovu, sada već antologijsku pesmu koja je probudila emocije svakog Zvezdinog navijača a tada je izmamila i suze Zvezdinog prvotimca Mihaila Ristića.

Kasnije, pesma je redovno na repertoaru FK i KK Crvena Zvezda a pevala se horski i na Malom Kalemegdanu nakon osvojene titule ABA lige 2015/2016. godine.

foto: Nemanja Pancic

Takođe, njeni stihovi bili su koreografija na proslavi 72. rođendana SD Crvena Zvezda na stadionu Rajko Mitić, kada nije bilo navijača na stadionu „Rajko Mitić“ koji nije uzeo učešća u horskom pevanju stihova „ al ne znaju kad se Zvezda voli, svi su dani ponosni i slavni“.

Ono što je malo poznato jeste činjenica da pesmu nije napisao Bora Čorba koji je izvodi, već navijač Zvezde Ninko Kresojević koji je autor ove i još šest pesama sa albuma „Uspavanke za male Zvezdaše“ ( „Zvezdine zvezde“, „Tokio – Bari“.. ) „Kurir“ ga je pronašao zahvaljujući jednom komentaru ispod spota za pesmu „Ponosan budi“ na popularnom navijačkom portalu i ovom prilikom razgovaramo sa njim na tu temu.

foto: Privatna arhiva

Kako je nastala pesma „Ponosan budi“ ?

- Pre svega bih želeo da se naizmerno zahvalim Bori Čorbi koji je izveo ovu pesmu kao deo projekta „Uspavanke za male Zvezdaše“, bez njegove pomoći, ova pesma sigurno ne bi postala jedna od omiljenih Zvezdaških pesama. Pesma je, kao i ostale koje pevaju Bane Vidaković, Nikola Demonja, Inspektor Blaža, Milica Babić, Vuk Rosandić.. počela da se piše jednog leta na Kordunu,u Krajini, a završena je, kao i ceo album, u Šumadiji. Ponosan sam što je „Ponosan budi“ toliko dobro primljena među zvezdašima. Nastala je u trenutku kad Zvezda nije baš bila u zavidnoj poziciji,ni finanasijski ni takmičarski i odražavala je to vreme i emociju koja je postojala među crveno-belim delom Srbije. Velika mi je čast što se izvodi na svakoj utakmici KK Crvena Zvezda, za koju smo kasnije Nikola Demonja i ja napravili i pesmu „Igraj Zvezdo“, koja tek treba da uđe u srca svih naših navijača - priča za Kurir Ninko Kresojević.

Jeste li imali problema zbog stihova pesme „Ponosan budi“ pošto se u jednom delu „peckaju“ komšije koje opisujete kao „komšija mali“?

- Ne, nikada. Živim u maloj sredini gde se svi poznajemo, i zajednički gledamo derbije i družimo se, no, nikada ne reci nikad – smeje se autor Ninko Kresojević i dodaje – Ipak je tu Bora Čorba preuzeo teret slave ali i opasnosti da se ne zameri navijačima protivničkog tabora i zato mu skidam kapu.

foto: Privatna arhiva

Imate li još neki album sa istom navijačkom tematikom u planu?

- Moji prijatelji Zvezdaši, iz sveta muzike i pozorišta i ja, planiramo da napravimo dečiju predstavu po motivima „Uspavanki za male Zvezdaše“ gde bi učešća uzeli najpoznatiji glumci koji navijaju za tim iz Ljutice Bogdana. Plan je takođe, da sa tom predstavom krenemo na gostovanja i promovisanja našeg kluba širom Srbije, Rep. Srpske i Crne Gore. Nadam se da ćemo u tome i uspeti u ova luda vremena – zaključio je Ninko Kresojević.

Kurir/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track