UDALA SE ZA SVEŠTENIKA, A OD NAJMLAĐEG MUŽA JE BILA STARIJA 24 GODINE: Grejs Keli joj bila drugarica, a Pikaso hteo da je naslika
Foto: DMS / SOLARPIX / Profimedia

neverovatan život vojvotkinje od albe

UDALA SE ZA SVEŠTENIKA, A OD NAJMLAĐEG MUŽA JE BILA STARIJA 24 GODINE: Grejs Keli joj bila drugarica, a Pikaso hteo da je naslika

Pop kultura -

Vojvotkinja od Albe, koja je rođena pre 97 godina, vodila je izuzetan život ispunjen izuzetnim bogatstvom i privilegijama - ali i skandalima. Pred kraj života ošišala je ekscentričnu figuru svetle bele kose i lice joj je bilo prekriveno nečim što je bilo nalik voštanoj koži. Ali kada je Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart i Silva, 18. vojvotkinja od Albe, bila u najboljim godinama, smatrana je jednom od najvećih lepotica svog doba.

Pikaso je želeo da je naslika, Džeki Kenedi je posetila njenu palatu u Sevilji i bila je vrlo bliska prijateljica sa Grejs Keli.

Vojvotkinja od Albe
foto: DMS / SOLARPIX / Profimedia

Poreklom od Džejmsa II od Škotske i njegove ljubavnice Arabele Čerčil, vojvotkinja je bila jedna od najviših aristokrata u Španiji i smatralo se da je bila jedna od aristokrata sa najviše titula na svetu. Njene titule su joj davale nekoliko privilegija, kao što je dozvola za jahanje konja u katedrali u Sevilji i činjenica da ne mora da kleči pred papom.

Vojvotkinja od Albe je takođe bila najveći privatni zemljoposednik u Španiji sa zamkovima, palatama, seoskim kućama i zemljom širom zemlje. Najpoznatija od njih bila je palata Lirija u Madridu, gde je rođena 28. marta 1926. kao jedino dete, a njen otac je bio 17. vojvoda od Albe, španski političar i diplomata. Njena majka, Marija del Rosario de Silva, obolela je od tuberkuloze i umrla kada je imala osam godina.

Vojvotkinjin prvi brak bio je sa Luisom Martinesom de Iruhoom 1947. godine u ono što su novine nazvale "najskupljim venčanjem na svetu". Iz ovog braka imala je šestoro dece, u kom je dobila najstarijeg sina Karlosa Fic-Džejmsa Stjuarta, koji je posle smrti preuzeo titulu 19. vojvode od Albe.

Vojvotkinja od Albe
foto: DMS / SOLARPIX / Profimedia

Kasnije, 1950-ih, Pikaso je želeo da je naslika jer je Goja naslikao jednog od njenih predaka. Međutim, vojvotkinja se odlučila protiv toga jer je smatrala da bi slikanje od strane komuniste Pikasa u fašističkoj političkoj klimi Španije izazvalo preveliki skandal. To je, međutim, nije sprečilo da donese Pikasove slike u privatni izložbeni prostor u Sevilji, što je dovelo do toga da je označena kao "levica".

Nakon što joj je prvi muž umro 1972. godine, udala se za bivšeg jezuitskog sveštenika Hezusa Agirea koji je bio 11 godina mlađi od nje. Kada je on umro 2001. godine, izrazila je želju da se uda za Alfonsa Dijeza Karabantesa, državnog službenika koji je bio 24 godine mlađi od nje, što je zabrinulo njenu porodicu. Međutim, 2008. godine kuća Alba objavila je saopštenje u kojem se navodi da je njihova veza "zasnovana na dugom prijateljstvu i da ne planiraju da se venčaju". Uprkos tome, njih dvoje su se venčali 2011.

Kada je vojvotkinja umrla 2014. godine, u 88. godini, za sobom je ostavila mnoštvo dece i unučadi. Njeno nasleđe će jednog dana nastaviti njen hrabri unuk Fernando Fic-Džejms Stjuart, 17. vojvoda od Hueskara i naslednik vojvodstva Alba.

Vojvotkinja od Albe
foto: MOON / The Photo One / Profimedia

Fotogenični vojvoda i vojvotkinja od Huescara venčali su se 6. oktobra 2018. u kapeli Palacio de Lirija, u Madridu; neposredno pre kraljevskog venčanja princeze Eugenie i Džeka Bruksbanka. Sofija je nosila haljinu koju je dizajnirala njena tetka Tereza ​​Palazuelo, zajedno sa fantastičnim odvojivim ogrtačem. Venčanje je bilo izuzetno glamurozna prilika ispunjena visokim društvom Španije.

Budući vojvoda od Albe, koji će od svog oca naslediti čak 50 titula, studirao je pravo na Univerzitetu u Londonu, a zatim magistrirao na Univerzitetu u Masačusetsu. Po povratku u Španiju, završio je dodatnu master diplomu iz marketing menadžmenta na College International Studies (CIS), gde je upoznao svoju suprugu Sofiju. Njih dvoje su sada ponosni roditelji dve ćerke. Njihova najstarija, Rosario, buduća vojvotkinja od Albe, dobila je ime u čast svoje prabake. Njihova druga ćerka, Sofija, rođena je 10. januara u bolnici Nuestra Senora del Rosario u Madridu, prema lokalnim novinama.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

03:08

BATA SPASOJEVIĆ PROGOVORIO O SVOM DETINJSTVU I ŽIVOTU Evo šta je rekao o Kejt Midlton i njenom stajlingu OTKRIO I SKIVENI TALENAT!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track