Slobodan Ćustić: Pozorišta previše koketiraju s vlašću
Foto: Zorana Jevtic

Novi upravnik BDP o premijerama i stanju u kulturi

Slobodan Ćustić: Pozorišta previše koketiraju s vlašću

Pop kultura -
Ja to neću raditi. Mi ćemo se baviti umetnošću. Neću se truditi da se dodvorim gradskim čelnicima, istakao Slobodan Ćustić

Slobodan Ćustić, novi upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, skoro mesec i po dana posle stupanja na dužnost organizovao je radni doručak s predstavnicima medija.Veliki glumac otkrio je planove kuće sa Crvenog krsta u novoj sezoni i najavio saradnju s kolegama iz Azerbejdžana.- Nastavljamo s repertoarskom politikom koja se zasniva na praizvedbama domaćih i inostranih savremenih dramskih tekstova, kao i rimejkova koji su značajni za istoriju BDP. Sezonu će otvoriti premijera teksta o ženidbi Branislava Nušića po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Milice Kralj. Niko se nije bavio velikim piscem na takav način - otkrio je Ćustić.On je kaže da mu je plan da na svakom izvođenju sala bude puna.- Želim da se narod nasmeje makar i tuđoj nesreći. Morao sam da skinem neke vrlo dobre predstave s repertoara jer nisu imale publiku. Moja ideja je da režiju rade samo proverena imena jer ne želim da se kockam s tuđim novcem i eksperimentišem.Tapkanje u mestuNovi direktor se osvrnuo i na stanje u kulturi, kao i na prozivke Gorana Markovića.- Pozorišta tapkaju u mestu, a ljudi koji ih vode počeli su da koketiraju sa vlašću. To u prvi mah može biti prilično zgodno, primamljivo, ali teško da može biti korisno. Ja to neću raditi. Hoću da se bavim umetnošću. Neću se truditi da se dopadnem gradskim moćnicima, ljudima koji smatraju da su vrlo važni samo zato što su tu. Trudiću se da budem u lepim odnosima sa svima koji o umetnosti imaju dobar i pozitivan stav, pa makar to bili i političari - kazao je Slobodan i dodao:Neki su dementni- Neki pate od demencije. Smatram da svi imamo isti želudac. Nema potrebe da neko ima veći kazan, a neko manji. Svi imamo iste prohteve. Verujem da svi želimo da budemo srećni, zadovoljni, da živimo lepo, da nam je toplo, da smo obučeni. Zašto se onda svađamo ako su nam želje iste? Osnovni problem je u tome što nisam nikad nikoga zvao da tražim uslugu, pa samim tim nisam ni dobio. Osim što sam svojevremeno dobio stan od Gradske skupštine kao priznati umetnik. Pre toga sam živeo na splavu. Ali ni to nisam tražio. Nikome ništa nisam dužan, i to je problem.

Tanasije Uzunović

PREDSTAVA S PENZIONERIMA BDP

U pripremi su tri velike premijere drama „Moje dete“ u režiji Egona Savina, autorski projekat Siniše Kovačevića „Evropa“ i „Šekspir“, koji će finansijski podržati Kulturni centar Azerbejdžana.- Junaci Kovačevićevog komada biće penzioneri naše kuće. Publika će ponovo videti na sceni Žižu Stojanović, Tomu Kuruzovića, a glavnu ulogu će igrati Tanasije Uzunović. Želja nam je da radimo sa Slobodanom Unkovskim - poručio je Ćustić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track