(VIDEO) NJIH NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: Legende akcionih filmova koje su obeležile 20. vek
Foto: Youtube/screenshot

Nostalgija

(VIDEO) NJIH NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: Legende akcionih filmova koje su obeležile 20. vek

Pop kultura -
Akcione filmove osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka nemoguće je zamisliti bez ovih sjajnih ljudi. Naravno, oni su odgovorni za stereotipe koje imamo kada se pomene akcioni film, ali ovaj filmski žanr ne bi dostigao toliku popularnost da nije njih.

1. Brus Li

Source: Little known photos of the legendary Bruce Lee by KenhNhi on Rumble

Za 32 godine života Li je ostao poznat kao majstor borilačkih veština, koji je imao i dosta glumačkog talenta. Među najboljim filmovima su mu "U Zmajevom gnezdu", "Na Zmajevom putu", "Veliki Šef", "Pesnica Besa". U seriji Zeleni stršljen koja se emitovala tokom šezdesetih glumio je lik Kato-a, a pod istim imenom se pojavljivao i u serijalu Betmen. Svoje znanje o Ving Čun stilu dobio je od čuvenog majstora Jip Mana, a kasnije je stvorio i svoj sopstveni stil.

U filmu "Na Zmajevom putu" sukobio se sa takođe velikim majstorom borilačkih veština Čakom Norisom, kome je ovo jedini filmski poraz. Iako je važio za majstora više različitih borilačkih veština, on je stvorio i svoj stil. U prevodu na srpski Džit Kun Do znači Put pretsretnute pesnice.

2. Čak Noris

Source: Chuck Norris wishes you a merry xmas by Lolmaster on Rumble

Karlos Rej "Čak" Noris žive je legenda akcionih filmova 20. veka. Njegova nezaboravna scena borbe sa Brus Lijem u filmu "Na zmajevom putu", zaradila je epitet "kultne borbe". Čak je inače neporaženi šampion u karateu, što mu je i te kako pomoglo u glumačkoj karijeri. Danas je Čak Noris fokus sa glume preusmerio na neke druge stvari. Postao je pisac, politički aktivista i motivacioni govornik. Napisao je nekoliko knjiga o hrišćanstvu, a takođe je otvoreno podržao Republikansku političku partiju i donirao novac njihovim kandidatima.

3. Silvester Stalone

Source: All-star cast for "The Expendables 3" premiere in Germany by Reuters on Rumble

Roki, Rambo, Tango i Keš, samo su neki od filmova uz koje smo odrasli, a koji su ovom čoveku doneli svetsku slavu i lansirali ga u orbitu najboljih akcionih glumaca ikada. Malo je poznato da je Stalone, kako bi zaradio prvi novac, 1970. godine glumio u pornografskom filmu "Party at Kitty and studs", a za to je dobio honorar od samo 200 dolara. Poređenja radi, od 1988. pa do danas, njegov glumački honorar nijednom nije bio niži od 15 miliona dolara! Stalone i sada nastavlja da snima filmove, pa ga možemo gledati u akcionoj trilogiji "Plaćenici". Bavi se i ugostiteljstvom, i jedan je od suvlasnika lanca restorana "Planet Hollywood", zajedno sa kolegama Arnoldom Švarcenegerom i Brus Vilisom Willisom.

4. Arnold Švarceneger

Source: Arnold Schwarzenegger is back in London ahead of new Terminator by Reuters on Rumble

Verovatno niko ne može da zamisli bolji izbor od ovog čoveka za ulogu "Terminatora". Arnold Švarceneger jedna je od ikona akcionih filmova. Na javnu scenu prvi put je stupio davne 1965. godine, kada je pobedio na bodibilding takmičenju "Mister Europe", a malo je poznato da je zbog ovog takmičenja popularni Arni proveo nedelju dana u zatvoru, s obzirom na to da je dezertirao iz vojske kako bi na njemu učestvovao. Zanimljivo je da se na početku glumačke karijere potpisivao kao Arnold Strong, zbog "predugačkog prezimena". Pre trideset godina snimljen je prvi deo Terminatora, a ostalo je istorija. Danas se okrenuo drugim stvarima, prevashodno politici, pa je kao istaknuti republikanac postao guverner Kalifornije.

5. Žan-Klod van Dam

Belgijski glumac je svoju prvu filmsku ulogu dobio pre trideset godina, i to zahvaljuću Čaku Norisu, koji ga je lično pozvao da bude kaskader u jednom od njegovih filmova. Nosilac crnog pojasa u karateu i tekvondou, Žan je svu svoju borilačku veštinu pokazao u kultnim filmovima "Krvavi sport", "Kikbokser", "Ulični borac" i naravno, "Univerzalni vojnik", koji predstavlja njegovo najuspješnije ostvarenje. Trenutno nije toliko aktivan što se glume tiče. Živi u španskom gradiću Alhaurin el Grande, gde uživa na svom imanju sa suprugom i devet tajlandskih pasa. Takođe je veliki aktivista i borac za prava životinja.

6. Stiven Sigal

Source: Steven Seagal's Crimea concert by Reuters on Rumble

Sa njim sigurno ne biste želeli da imate problem, čak ni na filmu. Stiven Sigal, majstor aikidoa, kendoa, džudoa i karatea je sigurno jedan od najvećih "krivaca" što je interesovanje za borilačke veštine naglo poraslo osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a njegovi filmovi su se gledali u jednom dahu. "Iznad zakona" i "Pod opsadom" su samo neki od njih. Sigal je najraznovrsnija ličnost od svih glumaca akcionih filmova, s obzirom na to da je i producent, pisac, bluz muzičar a čak i zamenik okružnog šerifa u Luizijani. Poznat je po čuvenoj izjavi: "Samo je Čak Noris jači od mene".

7. Dolf Lundgren

Švedski glumac je zapravo magistar hemijskog inženjeringa. Za prvu ulogu mora da zahvali Grejs Džouns, jamajkanskoj pevačici kojoj je bio telohranitelj, a kasnije i partner. Upravo ona mu je obezbedila ulogu KGB agenta u filmu o Džejmsu Bondu "A view to a kill". Iste 1985. godine postaje svetski poznat kao ruski bokser Ivan Drago, hladnokrvni takmac Rokija Balboe u četvrtom nastavku istoimenog filma. Od tada je snimio preko 40 akcionih filmova. Tečno govori četiri jezika, i ima koeficijent inteligencije preko 160. Danas se, pored filmskog studija, uglavnom pojavljuje kao voditelj raznih programa u Švedskoj.

8. Brus Vilis

Volter Brus Vilis, puno ime čuvenog Džona Meklana iz franšize "Umri muški", zauzima posebno mesto u srcu fanova akcionog filmskog žanra. Brus je postao poznat ulogom detektiva u seriji "Moonlighting", a onda su usledile uloge u blokbasterima "Petparačke priče", "12 majmuna", "Peti element" i drugi. Vilis se i dalje aktivno bavi glumom, a poznat je i po svojoj muzičkoj karijeri.

9. Lorenzo Lamas

Iako su njegovi filmovi bili niskobudžetni i skromniji od velikih holivudskih blokbastera, ovi filmovi su ipak pronašli put do srca publike. Malo je poznato da je Lorenzo imao sporednu ulogu u čuvenom mjuziklu "Briljantin", gde je igrao sa Džonom Travoltom. Lamas se proslavio ulogom policajca Reno Rajnesa u seriji "Renegade", koja se prikazivala u preko 100 zemalja. Danas se i dalje aktivno bavi glumom, najviše u američkim televizijskim dramama.

10. Majkl Dudikof

Ovo je glumac kog smo svi zavoleli zbog uloge neustrašivog nindže koji ne zna za poraz. Student psihologije je svoj put ka fami prokrčio preko manekenskih pisti, što je veoma uspešno radio dok nije prošao audiciju za ulogu Džoa Armstronga u franšizi "Američki nindža". Od tada je sa manjim uspehom glumio u akcionim filmovima, ali ga nijedan nije proslavio u toj meri. Dudikof danas nije glumački aktivan, a vreme provodi uživajući sa suprugom i decom.

(Screencrush

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track