Flaširana za zaradu, česmovača za piće

Flaše najveći zagađivač izvora

Flaširana za zaradu, česmovača za piće

Stil -
Industrija flaširane vode u svojim reklamama godinama plaši mušterije da se voda sa česme sme koristiti samo za pranje suđa

Godinama slušamo priče o tome kako je flaširana voda bolja od obične vode sa česme (česmovače), a plastične flaše su postale dodatak koji bi trebalo da govoriti o našem životnom stilu.Mnogi još uvek veruju da je flaširana voda zdravija i kvalitetnija od česmovače, zaboravljajući da je u stvari flaširana voda postala samo veliki izvor zarade, a da je voda sa česme došla na "loš glas" upravo zahvaljujući snažnoj kampanji industrije flaširane vode. Potrošeni su milioni da bi se mušterije ubedile kako je česmovača nezdrava i da se ona sme koristiti samo za kupanje i pranje suđa.

Stanovništvo je uplašeno jer industrija flaširane vode u TV reklama bombarduje raznorazne polutačne informacije koje nas teraju da se zapitamo što to kriju naše česme i koliko je ono što pijemo opasnije od onog što oni prodaju."Kada obavimo što smo naumili, voda iz slavine koristiće se samo za kupanje i pranje suđa", rekao je čelnik jednog proizvođača flaširane vode.

Proizvođači ubeđuju mušterije da je voda koja im se prodaje iz čistih izvora, mada je istina drugačija. Pa su tako Aquafina i Dasani punile svoje flaše običnom filtriranom česmovačom, kao što je Del Boj Troter iz "Mućki" koji je zgrnuo bogatstvo puneći flaše česmovačom.

Flaširana voda izložena je manjem broju ispitivanja od vode sa česme pa se i ne zna koliko je voda sa česme lošijeg kvaliteta od česmovače. Tako su stanovnici Klivlenda analizirali vodu iz česme i flaširanu koju su kupovali i došli do zaključka da je voda iz slavine u kvalitetnija od one flaširane, boljeg je ukusa, a košta mnogo manje.

Ekološki gledano, flaširana voda je ogroman zagađivač izvora. Ogromne količine nafte potroše se da bi se flaše proizvele i proizvod prevezao do prodavnica, a flaše koje završavaju na deponijama ili se spaljuju dovode do ispuštanja smrtonosnih gasova. Mnoge flaše koje se recikliraju u Americi završavaju u Indiji gde stvaraju "planine" otpada, što predstavlja potpuno novi problem.

"Naš najveći neprijatelj je voda iz slavine", rekao je čelnik Pepsija, a u filmu se dodaje da neki delovi sveta uistinu imaju lošu vodu sa česme, ali i da odgovornost za zagađenje izvora vrlo često pada na proizvođače plastične ambalaže koje nastaju proizvodnjom.

http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0
http://www.youtube.com/watch?v=72MCumz5lq4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track