AMERIČKI VOJNI EKSPERIMENT: U misterioznom teleportovanju broda učestvovao i sam Tesla
Foto: Profimedia

Rezultirao putovanjem kroz vreme

AMERIČKI VOJNI EKSPERIMENT: U misterioznom teleportovanju broda učestvovao i sam Tesla

Tech -
Filadelfijski eksperiment je navodni vojni eksperiment koji je isto tako navodno sprovela američka mornarica u luci u Filadelfiji 28. oktobra 1943. godine. Mnogi sve do danas tvrde da je američka mornarica tada brod USS Eldridž uspela da učini nevidljivim za neprijatelja, ali postoje i još mističnije verzije verzije koje uključuju i Nikolu Teslu, jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia
Oni koji su se pozabavili ovim slučajem tvrde da su zapravo održana dva Filadelfijska eksperimenta, a u oba je bio uključen razarač USS Eldridž.

Ključni drugi eksperiment

U prvom eksperimentu je metoda manipulacije električnim poljem, kažu, omogućila nevidljivost broda razarača. Pritom se ne misli na vizuelnu nevidljivost, već nevidljivost za neprijateljske radare. Ali, brojnim istraživačima i entuzijastima mnogo je privlačniji drugi eksperiment koji se često spominje u kontekstu teleportovanja i putovanja kroz vreme.

Naime, USS Eldridž je tada navodno teleportovan iz Filadelfije u Norfolk u Virdžiniji, a u isto vreme je proputovao u prošlost - sve to za nekoliko sekundi. Sa tim eksperimentom se povezuju svedočanstva o telima mornara koja su ostala 'zaglavljena' u trupu broda, ali i svedočanstvo mornara s drugog broda (SS Andrju Furuset) koji su brod nakratko videli u Virdžiniji pre nego što se vratio natrag u Filadelfiju.

Zanimljivo, sve do sredine 50-ih godina prošlog veka o ovom se incidentu nije pričalo, a ni pisalo. 'Lavinu' je godinama nakon navodnog eksperimenta pokrenuo Karl Meredit Alen koji je u nekoliko pisma astronomu i NLO entuzijasti Morisu K. Džesupu opisao šta se tačno dogodilo uz tvrdnju da se upravo on nalazio na brodu SS Andrju Furuset.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

U trenutku eksperimenta se taj brod nalazio u Virdžiniji, a Alen je izjavio da je jasno video kako se pred njegovim očima pojavljuje, a onda i nestaje - USS Eldridž.

Iako za to nije imao nikakve dokaze, Džesup mu je poverovao i o eksperimentu pisao naredne četiri godine nakon čega je počinio samoubistvo.

Šta kažu službeni dokumenti i spisi? Prema vojnim dnevnicima, USS Eldridž se na dan drugog eksperimenta nalazio u luci u Njujorku odakle je trebalo da isprati konvoj koji se uputio ka Kazablanci. S duge strane, SS Andrju Norfolk je tog istog dana plovio Atlantskim okeanom prema gradu Oranu što u potpunosti pobija celu Alenovu priču.

Foto:Wikipedia
Foto:Wikipedia

Istraživnja su se ipak sprovela

Početkom 1940-ih, američka mornarica je zaista sprovodila celi niz eksperimenata kojima su želeli da učine brodove nevidljivim za neprijateljske radare i podvodne mine. S obzirom da su Nemci imali 'magnetne mine' koje bi se zalepile za trup kada bi im brod prišao dovoljno blizu, ideja je bila da brod bude 'nevidljiv' i za magnetna polja podvodnih mina.

Uloga Nikole Tesle

Prema nekim teorijama, upravo je Tesla radio na tehnologiji koja je američke vojne brodove trebalo da učini nevidljivim za neprijateljske radare. Ali, od eksperimenta je navodno odustao početkom 1942. godine zbog moralnih razloga. On je, kruže priče, shvatio kakve su moguće posledice eksperimenta s obzirom na to da je američka vojska insistirala da na brodu bude ljudska posada. Čak je navodno pokušao i da sabotira celi projekat.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Ljudi koji tvrde da je prste u eksperiment umešao i Tesla kažu da je upravo on najzaslužniji za njegovu smrt. Naime, najveći um pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi deset meseci pre navodnog Filadelfijskog eksperimenta.

I dalje bez konkretnih dokaza...

Iako glasine o Filadelfijskim eksperimentima najverovatnije nikada neće utihnuti, činjenica je da sve do danas nije pronađen nijedan čvrst dokaz da su se oni ikada dogodili. Amerikanci su godinama kasnije USS Eldridž poklonili Grcima. Oni su ga prvo 'prekrstili' u HS Leon, a nekoliko godina kasnije pretvorili u stari metal.

(24.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track