Amerikanci prodaju stelt brod u bescenje
Foto: Kurir

Morska Senka

Amerikanci prodaju stelt brod u bescenje

Tech -
Onaj ko kupi brod biće obavezan da brod odvuče na neki otpad u SAD i da sečenje finansira sopstvenim novcem

VAŠINGTON- Američka vlada posle dužeg razmišljanja odlučila je da proda eksperimentali brod “ Si Šedou” ( Morska senka) za cifu od 87.100 američkih dolara na javnoj aukciji, a zatim da budući vlasnik isče brod.

Aukcija je otvorena do četvrtog maja, a procenjuje se da će cena broda rasti, jer veliki je broj zainteresovanih kupaca. Onaj ko kupi brod biće obavezan da brod odvuče na neki otpad u SAD i da sečenje finansira sopstvenim novcem.

Kompanija Lokid i istraživačka agencija DARPA Ministarstva odbrane SAD zadužena za razvoj novih tehnologija za vojsku i mornaricu SAD 1984 godine izgradili su brod vredan 195 miliona dolara stelt tehnologije.

Amerikanci su projektom “ Morska senka” hteli da ispitaju mogućnost prenosa stelt tehnologije sa borbenih aviona na mornarička plovila.

Brod koji je prvi put javno prikazan 1993. godine služio je kao laboratorija na kojoj je testiran automatski rad plovila sa manjim brojem članova posade.

Brod je dug 50 metara i deplasmanske težine 572 tone, a maksimalna brzina mu je 14,2 čvora. Inače uz Morsku senku dobija se i brod sklepan od gomile gvožđa unutar koga se nalazi ovo čudovište.

http://www.youtube.com/watch?v=q5hT1UTUMRQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track