Megaaploud se vraća u igru
Foto: KURIR

Povratak otpisanog

Megaaploud se vraća u igru

Tech -
Novi sajt zove se "Mega" i pokrenut je u noći između subote i nedelje, na godišnjicu hapšenja Dotkoma

SIDNEJ - Kim Dotkom, osnivač ugašenog internet sajta "Megaaploud", pokrenuo je novi sajt za skladištenje i razmenu fajlova, uprkos optužnici koju je protiv njega podiglo američko tužilaštvo zbog onlajn piraterije.

Novi sajt zove se "Mega" i pokrenut je u noći između subote i nedelje, na godišnjicu hapšenja Dotkoma, a za prvih 14 sati imao je više od pola miliona registrovanih korisnika, prenele su agencije. Početak rada proslavljen je veličanstvenom zabavom u Dotkomovoj velelepnoj vili na Novom Zelandu, na imanju vrednom više miliona dolara.

Tokom žurke je održana konferencija za novinare, a duhovito je evocirana i prošlogodišnja spektakularna akcija hapšenja Dotkoma (39) na njegovom imanju. Internet tajkun uhapšen je pošto je policija sletela helikopterima na travnjak ispred vile. Policajci su opkolili kuću, a četvorica su upala u takozvanu "sigurnu sobu" i uhapsila Dotkoma.

Novi sajt, "Mega", pruža korisnicima 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje i razmenu velikih fajlova, što je više nego na bilo kojem drugom sajtu. Ključnu novinu predstavlja mogućnost enkripcije i dekripcije prilikom transfera fajlova, za koju Dotkom veruje da će ga zaštititi od pravne drame koja je pratila "Megaaploud", a njega umalo stavila iza rešetaka.

Šifre za dekripciju aploudovanih fajlova imaće korisnici, a ne "Mega", što znači da kompanija neće moći da vidi sadržinu šerovanih fajlova, što, kako tvrdi Dotkom, znači da neće moći ni da bude odgovorna.

Dotkom je, u izjavi britanskog televiziji Bi-Bi-Si, poručio da će novi sajt biti u potpunosti legalan i da neće moći da bude ugašen. "Ekipa pravnih stručnjaka proučila je svaki aspekt ovog sajta, zbog čega smo uvereni da neće biti novih napada", rekao je on.

"Mislim da će internet prerasti u nešto mnogo važnije od ovog što je danas i stoga je važno da sprečimo sve vrste napada koji bi mogli da ograniče slobodu i inovacije na internetu i spreče ljude da ga koriste", dodao je Dotkom.

SAD traže od Novog Zelanda da izruči Dotkoma, koga terete da je zahvaljujući "Megaaploudu" zaradio desetine miliona dolara, oštetivši filmske kompanije i autore pesama za oko 500 miliona dolara prihoda na ime autorskih prava.

Dotkomu, koji tvrdi da je nevin, preti zatvorska kazna od 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track