PUT U SVEMIR: Falkon hevi najmoćnija raketa na svetu
Foto: Youtube.com

NASA-SpaceX

PUT U SVEMIR: Falkon hevi najmoćnija raketa na svetu

Tech -
Kompanija "SpaceX" lansiraće najmoćniju letelicu na svetu pod nazivom falkon hevi, a ona će SAD vratiti na vrh svemirskog istraživanja

Privatna kompanija "SpaceX" lansiraće krajem ove godine najmoćniju letelicu na svetu, a ova raketa neće biti od presudne važnosti samo za američki svemirski program već će Ameriku vratiti na vrh svemirskog istraživanja. NASA "Saturn V", koji je Amerikance odveo na Mesec, jedina je letelica koja je imala veću snagu od "Falcona".

Merilo te snage je potisak, a on će stvarati snagu kod letelice "Falcon Heavy" kao 28 motora koji će zajedno proizvesti 1.723.651 kilograma potiska koji će u Zemljinu orbitu podići letelicu tešku 1.406.135 kilograma i teret od 53 tone.

Sedam bitnih elemenata letelice su:

1. Motori

Reč je o "Nine SpaceX Merlin 1D" motorima koji su smešteni na tri raketna jezgra, a motori su identični onima na raketi "Falcon 9".

2. Prva faza: Tri raketna jezgra

Prva faza sastoji se od tri jezgra, a sva tri rade zajedno za vreme poletanja. Negde oko 2 minuta i 45 sekundi nakon lansiranja, središnja jezgra motora smanjuje potisak, dok dve spoljne i dalje rade maksimalnom jačinom, dok ne potroše gotovo svo gorivo. U tom trenutku, pneumatskim mehanizmom se odvajaju od rakete i padaju nazad u okean, a središnje jezgro pojačava rad.

3. Središnje jezgro

Za prenošenje tereta teškog 30 tona, "Falcon Heavy" koristi unakrsni sistem distribucije goriva, koji dovodi gorivo iz dva spoljna motora u srednjišnji, koji u trenutku odvajanja spoljnih ostaje gotovo u potpunosti puna. Ostatak goriva jednak je "Falcon 9" raketi koja je već visoko u svemiru.

4. Rezeorvari goriva

Rezeorvar s tečnim kiseonikom na vrhu svakog jezgra pomoću cevi u sredini napaja motore, dok se u nižem delu rezeorvara nalazi kerozin za rakete. Gorivo se ubrizgava u merlin motore turbo pumpama, gde se mešaju i šalju u komoru za sagorijevanje.

5. Druga faza

Drugu fazu lansiranja pogoni tek jedan merlin 1D motor, koji je modifkovan tako da radi u vakuumu. Druga faza daje konačni potisak i osigurava da teret stigne u orbitu. Motor se u drugoj fazi može paliti i gasiti, a na taj način "Falconu" omogućuje da dostavi više različitih tereta na različite lokacije u Zemljinoj orbiti.

6. Nosivost

Raketa "Falcon Heavy" može da nosi ili kapsulu Dragon, pomoću koje dovoze teret na Međunarodnu svemirsku stanicu, ili 53 tone tereta. Komora dužine 15 metara tokom druge faze pomoću pneumatskog mehanizma automatski se razdvaja na dve polovine i otkriva teret koji prenosi.

7. Motor merlin 1D

Motor stvara 66.678 kilograma potiska. "Falcon Heavy" koristi tečno gorivo, a ne čvrsto gorivo. To mu omogućava gašenje i ponovno paljenje motora usred leta, što nije slučaj s čvrstim gorivom. "SpaceX" je nedavno tehnološki unapredio merlin motor, učinivši ga još lakšim, ali javnosti nisu otkrili na koji način su to postigli. Tako su uspeli da stvore najbolji raketni motor ikad napravljen.

http://www.youtube.com/watch?v=UTwRxtmQ9IY#!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track