3D štampano oružje pretnja bezbednosti

Tehnologija budućnosti nije uvek korisna

3D štampano oružje pretnja bezbednosti

Tech -
Nakon što je testiran prvi pištolj dobijen preko 3D printera, strahuje se da je to uvod u proizvodnju savršenog oružja za kriminalce

LONDON - Vatreno oružje nadohvat ruke.Prvi pištolj izrađen tehnologijom 3D printera, nazvan „liberator“, mogao bi da bude uvod u izradu oružja kojem ne može da se uđe u trag i koje bezbednosni skeneri ne registruju, pa tako predstavlja pretnju opštoj bezbednosti, upozoravaju stručnjaci.

100.000 daunloudovaAmerička vlada tražila je da se sa interneta uklone svi nacrti za izradu tog pištolja jer je za prva dva dana preuzet čak 100.000 puta, međutim, pojedini sajtovi ne nameravaju da ih povuku tvrdeći da bi to predstavljalo kršenje slobode izražavanja.Naime, nedavno je u Americi u Teksasu uspešno testiran prvi pištolj dobijen 3D štampom. Napravila ga je grupa „Difens distribjutid“, koja je nacrte za njegovu izradu objavila na internetu. Grupa, na čijem je čelu Kodi Vilson (25), student prava na teksaskom univerzitetu, godinu dana je radila na tom pištolju. Oni su 3D štampač kupili na Ibeju za 8.000 dolara. Napravili su 3D nacrt i izradili pištolj od plastike, a udarnu iglu od metala. Za izradu su dobili dozvolu Američke agencije za alkohol, duvan, oružje i eksplozive (ATF). Na kraju je pištolj testiran u jednoj streljani u Ostinu u Teksasu i ispostavilo se da je ubojit koliko i klasični, a razlika je u tome što sporije ispaljuje metke od „pravog“.Masovna proizvodnjaSada američke i evropske vlasti brinu da bi pištolji dobijeni tehnologijom trodimenzionalnog štampanja mogli da uđu u masovnu proizvodnju i da će kriminalci na taj način dobiti savršeno oružje. Naime, pištolj dobijen tehnologijom 3D printera nijedan sigurnosni sistem ne može da registruje, a da zbog nedostatka serijskog broja i specifičnog oblika cevi, koji svaki pištolj ima, njegovo poreklo ne može da se otkrije.Viktorija Bejns iz Evropola kaže da će kriminalci zasad verovatno nastaviti da se služe tradicionalnim načinima nabavke oružja, ali da bi to uskoro moglo da se izmeni.- Kako vreme bude prolazilo, tehnologija 3D štampe postaće dostupnija, jeftinija i lakša za korišćenje, pa će se pojaviti određeni rizici - navela je Bejnsova.

Kako radi 3D štampač3D printeri su mini-sistemi s numeričkim upravljanjem (NC) u tri ose (x, y i z)Sistemski softver najpre konvertuje 3D CAD nacrt u poprečne preseke, odnosno tanke slojeve debljine 0,089-0,203 milimetra, što se bira u zavisnosti od preciznosti koja želi da se postigneNakon toga izrađuje se model tako što se u radni prostor, u programiranim tankim slojevima, nanosi specijalni prah, koji se učvršćuje vezivnim sredstvom, a koje se nanosi na prah (štampanje) standardnim komponentama štampača, počevši od najnižeg slojaTakva „štampa“ može biti monohromatska ili u bojiOdabirom vrste praha i punjenjem modela različitim komponentama (učvršćivačima) korisnici mogu da kreiraju predmete različitih svojstava u zavisnosti od tehničkih zahteva koje model treba da zadovolji (čvrstoća, elastičnost, temperaturna izdržljivost...)

Puca kao pravi... Odštampani pištolj samo je malo sporiji
Puca kao pravi... Odštampani pištolj samo je malo sporiji

Svi na oprezuTehnologiju 3D štampe neke kriminalne organizacije već su koristile za izradu čitača kartica na bankomatima. Mnoge agencije za sprovođenje zakona u svetu imaju posebna odeljenja za praćenje sajber-kriminala i u sklopu njih osobe zadužene za praćenje novih tehnologija, poput 3D ispisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track