Naučnici štampaju minijaturne organe

Nov način testiranja lekova u laboratoriji

Naučnici štampaju minijaturne organe

Tech -
Organi koji staju na čip dug pet centimetara nisu funkcionalni, ali ih zamena za krv održava u životu, a senzori beleže reakcije

VINSTON SEJLEM - Celo telo smeštaju na čip.Institut za regenerativnu medicinu univerziteta Vejk Forest u saveznoj američkoj državi Severna Karolina razvio je minijaturne ljudske organe nastale 3D štampanjem, koji bi mogli da stvore takozvano telo na čipu, čime bi unapredili testiranje uticaja različitih lekova i bolesti na ljudske organe. Umanjene verzije sistema organa postavljene na čip veličine pet centimetra slične su onima na ljudskom telu. Ovo testiranje je jeftinije, efikasnije, ali i moralnije od testiranja na životinjama.Spojeni sudoviTim naučnika s Vejk Foresta probija put ka trodimenzionalnom štampanju ljudskih organa. Njihov metod bioštampanja je takav da se ćelije ređaju red po red na veštačke skele, koje kontrolišu i održavaju strukturu organa tokom procesa. Mali organi su predviđeni za projekat pod nazivom „Telo na čipu“, ne predstavljaju u potpunosti funkcionalne organe, već delove ljudskog tkiva koji su zajedno spojeni sistemom kanala kojima cirkuliše zamena za krv, koja organe održava u životu.- Štampamo minijaturne organe, poput jetre, srca, pluća i vaskularnih struktura. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, znaćemo ne samo kako medikamenti utiču na jedan organ već i kako utiču na čitave sisteme organa - rekao je Entoni Atala, direktor instituta Vejk Forest.SenzoriCeo sistem je postavljen na čip od pet centimetra, čiji senzori prate rad i stanje ćelija. Zahvaljujući veštačkom sistemu za cirkulaciju, naučnici ne samo da snabdevaju ćelije uprošćenih verzija ljudskih organa supstancama potrebnim za život već mogu i da posmatraju kako se koji organi menjaju kad se u „krv“ ubace različiti biološki i hemijski agenti, koji mogu štetiti ili koristiti ljudskom telu. Senzori čipa su u stanju da mere promene u temperaturi organa, nivo kiseonika, pH vrednost i mnoge druge važne faktore.Ministarstvo odbrane SAD u projekat je uložilo 24 miliona dolara, a istraživanje su podržale i mnoge zdravstvene i naučne institucije iz Amerike.

Funkcionalno uvoNaučnici instituta Vejk Forest 2011. su demonstrirali kako bi jednog dana bilo moguće 3D štampanje u potpunosti funkcionalnih organa na osnovu modela. Tim je trenutno u stanju da štampa „proste“ organe, poput nosa, uha ili kostiju, a nova tehnologija je, međutim, godinama udaljena od toga da postane praksa, pogotovo kad je reč o kompleksnim organima, poput jetre ili srca. U februaru 2011. naučnici s univerziteta Kornel uspeli su da odštampaju 3D uvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track