(VIDEO) DANAS JE CELI SVET GLEDAO U NEBO: Zajedno smo ispratili pomračenje Sunca nad Srbijom!
Foto: Printskrin

Zajedno smo pratili

(VIDEO) DANAS JE CELI SVET GLEDAO U NEBO: Zajedno smo ispratili pomračenje Sunca nad Srbijom!

Tech -
Beograđani će pomračenje organizovano moći da prate iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu i sa platoa ispred Narodne biblioteke
1 / 5 Foto: Prinskrin

BEOGRAD - Današnji dan biće interesantan za ljubitelje astronomskih događaja danas su bili u prilici da uživaju u pomračenju Sunca, a na nebu iznad Srbije ovaj fenomen je bio vidljiv od 9.38 časova do 11.59.

Najviše pažnje izaziva pomračenje Sunca koje se na ovim prostorima poslednji put desilo 1.999. godine. Mesec će danas, u zavisnosti od lokacije, zakloniti između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti.

Sledeće pomračenje će biti 2020. godine.

Pogledajte pomračenje Sunca nad Beogradom!

http://www.youtube.com/watch?v=Xwnv-SSb4Yg

Ovo pomračenje će se potpuno videti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. To znači da će mesečeva senka dodirnuti Zemljinu površinu u 10.10, a poslednji kontakt sa njom će imati u 11.21 sat"U 11 sati i 59 minuta Mesec će sići sa Sunca, odnosno imaće poslednji kontekt sa Suncem, a maksimalno pomračcenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 posto sunčeve površine", rekao je Jeličić.

Foto: Profimedia

Beograđani pomračenje Sunca prate iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu i sa platoa ispred Narodne biblioteke. Veliki broj dece kroz teleskope došlo je da vidi ovaj prirodni fenomen, a mnogi u red staju i po nekoliko puta.

Sunce se nikada ne sme posmatrati direktnoOvo upozorenje, naglašava domaće astronomsko društvo, treba shvatiti potpuno ozbiljno i postupati u skladu sa rečenim jer posledice mogu biti trajno loše - kako po posmatrača tako i po opremu. Sunce je snažan izvor svetlosti i toplote. Imajući u vidu da je oko organ koji ne oseća bol, njegovim izlaganjem Suncu, čak i kada nam ne smeta, možemo oštetiti, pa i izgubiti vid.

POSMATRAJTE POMRAČENJE SUNCA NA FARSKIM OSTRVIMA, GDE JE TOTALNO POMTAČENJE:

http://www.youtube.com/watch?v=7Egm1Z5OYcU#t=1836
Foto Profimedia
Foto Profimedia

Centar za promociju nauke će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave. Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Ta retka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društa "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pomračenje Sunca neće biti jedini spektakl koji će se tog dana odigrati na nebu, pošto se u noći između 19. i 20. marta Mesec predstavio u svom najvećem izdanju, odnosno postao je Super Mesec. U pitanju je prilično često pojava, pošto se u proseku dogodi na svakih 13 ili 14 meseci, a ovog puta će to za našu zemlju biti specijalno, pošto će taj prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje.

Prolećna ravnodnevica predstavlja dan u godini kada noć i dan pođednako traju, a danas se zvanično obeležava dolazak, po mnogima najlepšeg godišnjeg doba, proleća, dok je nedelja u kojoj započinje ravnodnevica poznata i kao Sveta nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track