Najnovije vesti

IZNENADIĆETE SE: Pogledajte šta može da se desi ako prelomite lek pre nego što ga popijete
Foto: Shutterstock

Pripazite

IZNENADIĆETE SE: Pogledajte šta može da se desi ako prelomite lek pre nego što ga popijete

Zdravlje
Farmaceuti otkrivaju koje lekove smemo da prelomimo i zašto neke ne smemo

Bilo da su hronični pacijenti koji svakodnevno uzimaju terapiju, ili samo povremeno popiju neki lek, mnogi ljudi uzimaju polovinu tablete, da bi time prepolovili dozu koju uzimaju.

 

Ali ovu praksu farmaceuti nikako ne preporučuju, već savetuju da se tablete nikako ne lome.

 

"Filmovane tablete su obložene s razlogom, najčešće da bi se sprečilo rastvaranje i dejstvo leka u želucu, kao i da bi se zaštitila sluzokoža želuca od agresivnih materija iz leka, zato se nikako ne preporučuje da se tablete lome", kaže Vesna Radunović, magistar farmacije iz "Apoteka Beograd" za portal narodna medicina.

 

"Na primer, ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača leka na sluzokožu želuca".

 

Lomljenjem nekih lekova menja se farmakološka fomulacija, ne deli se pravilno doza, a kod nekih, višeslojno obloženih lekova, s komplikovanim načinom otpuštanja leka, menja se kompletno dejstvo leka, sa nepredvidljivim dejstvom.

 

Naša sagovornica dodaje da se neki lekovi eventualno mogu lomiti, i to obično oni koji već imaju utisnutu liniju, mada postojanje linije nije siguran znak da se ta tableta sme deliti na pola.

 

Najbolje je deliti samo one lekove gde je to jasno naznačeno u uputstvu za lek, ili ako pacijenti dobiju takav savet od lekara ili farmaceuta.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...