DECA ČESTO NASLEDE IGRAČKE OD STARIJE BRAĆE I SESTARA: Ono što roditelji ne znaju je da stare lutke i autići mogu biti TOKSIČNI, evo i zašto
Foto: Profimedia

čUVAJTE NAJMLAĐE

DECA ČESTO NASLEDE IGRAČKE OD STARIJE BRAĆE I SESTARA: Ono što roditelji ne znaju je da stare lutke i autići mogu biti TOKSIČNI, evo i zašto

Život -

Današnji zdravstveni standardi za igračke nekada nisu postojali pa je možda pametnije ne uzimati stare igračke nasleđene od rodbine.

Naučnici su analizirali 200 nasleđenih plastičnih igračaka koje su našli u porodičnim domovima, vrtićima i buvljacima na jugozapadu Engleske pa su došli do zanimljivih saznanja.

Analiza je uključivala stare autiće, voziće, kockice, razne figurice i slagalice, u veličinama koje bi bile primamljive maloj deci za žvakanje.

Otkrili su visoke koncentracije opasnih elemenata, uključujući antimon, brom, kadmijum, hrom, olovo i selen, a svi su oni hronično toksični za decu u malim nivoima tokom dužeg vremenskog perioda.

foto: Profimedia

Najviše takvih materija je pronađeno u kockicama crvene, žute i crne boje.

Dalja ispitivanja pokazala su da je pod simuliranim uslovima želuca nekoliko igračaka ispustilo količine broma, kadmijuma i olova koje su premašile granice koje je postavilo Evropsko veće za sigurnost igračaka.

Problem postoji zato što se regulative za sigurnost odnose na nove igračke, dok one starije ostaju zanemarene u vremenu. Stručnjaci zato predlažu da se ista ta pravila apliciraju i na nasleđene igračke, da se i tu proveri količina opasnih elemenata koje je plastika mogla tokom vremena otpustiti.

foto: Profimedia

Istraživanje je vodio doktor Turner, koji je koristio rendgensku fluorescentnu spektrometriju kako bi analizirao prisutnost elemenata unutar pojedinih igračaka. Prethodno je proveo jedno istraživanje koje je pokazalo da ukrasne čaše za piće mogu sadržati štetne materije olova i kadmijuma te da bi se boje za igračke trebale pratiti kako bi se smanjila potencijalna opasnost za javno zdravlje. Rekao je kako bi potrošači trebalo da budu svesniji potencijalnih rizika povezanih sa starim plastičnim igračkama šarenih boja ili komponentama koje su dovoljno male za dečja usta.

Pre dve godine doktor Turner je takođe otkrio da nivoi olova, hroma, antimona i kadmijuma na dečjim igralištima mogu biti dovoljno visoke za predstavljanje potencijalnog rizika za malu decu. Pronašao je tim testiranjima štetne hemikalije u 20 parkova u Plimautu, podstičući gradske vlasti da reaguju.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Aura.ba/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja