BROKOLI USPORAVA STARENJE, ALI SAMO AKO GA SPREMATE OVAKO! Zablude o kuvanju povrća nas lišavaju SVIH VITAMINA!
Foto: Profimedia

PRAVIMO OGROMNE GREŠKE

BROKOLI USPORAVA STARENJE, ALI SAMO AKO GA SPREMATE OVAKO! Zablude o kuvanju povrća nas lišavaju SVIH VITAMINA!

Život -

Od načina na koji spremate određene namirnice i te kako zavisi koliko hranljivih sastojaka ćete iskoristiti, kaže Milka Raičević, nutricionista.

Rasprostranjeni trend u ishrani promoviše sirovu hranu kao najzdraviju. Međutim, nauka potvrđuje da i tu postoje izuzeci i da ne treba baš sve jesti u sirovom obliku.

"Neke namirnice su neuporedivo zdravije kada ih jedete sirove jer termičkom obradom gube nutritivna svojstva, dok druge upravo kuvanjem dobijaju na kvalitetu", potvrđuje Milka Raičević, nutricionista, i preporučuje kako da iz svake namirnice izvučete najbolje.

foto: Profimedia

NAJBOLJE JE DA U SIROVOM OBLIKU JEDETE CVEKLU, BROKOLI I BELI LUK

Cvekla

Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, to jest folatima, hranjivim supstancama koje pomažu u jačanju imunosistema, podizanju energije i borbi protiv upala.

Cvekla je zdravija ako je jedete sirovu, jer visoka temperatura za 25 odsto smanjuje koncentraciju folata, B vitamina potrebnih za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranja ugljenih hidrata u energiju... Da bi nestao onaj specifični miris zemlje, cveklu držite u frižideru sat vremena.

Brokoli

Najčešće se greši s brokolijem koji se kuva u vodi ili na pari, a zdraviji je u sirovom stanju. Bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama, a naročito sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje dokazano usporava starenje, a preporučuje se u prevenciji raka.

Budite oprezni – nikada ne jedite sirov brokoli ako imate predispoziciju za strumu ili neka oboljenja štitne žlezde.

Beli luk

Ovaj snažni prirodni antibiotik ima antigljivična i antivirusnia svojstva, a za to je zaslužan alicin. To je antibakterijska, antigljivična supstanca koja inače nije prisutna u belom luku, već se stvara jedino u svežem iseckanom ili izgnječenom belom luku. Najbolje je da čen podelite na dva-tri dela, zamotate u hleb i pojedete s kiselim mlekom.

PARADAJZ, PATLIDŽAN I ŠARGAREPA SU ZDRAVIJI KAD SE SKUVAJU

Paradajz

Ovo popularno povrće jedemo sveže, u salatama, jer mu je ukus neponovljiv. Međutim, mnogo je zdraviji kuvan jer se nakon termičke obrade likopen lakše resorbuje u organizmu. To je efikasan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale, a može pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Patlidžan

Kuvanjem i pečenjem patlidžana povećava se nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži ovog povrća. Patlidžan je bogat vitaminima C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana, ali sadrži i otrov solanin, koji se neutrališe termičkom obradom.

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranjivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunosistem.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja