U OVE "ZDRAVE" TRENDOVE SMO VEROVALI U 2019. GODINI! 2020. ih bolje ZAOBIĐITE, nisu tako dobri!
Foto: Profimedia

STVARI U KOJIMA STE GREŠILI

U OVE "ZDRAVE" TRENDOVE SMO VEROVALI U 2019. GODINI! 2020. ih bolje ZAOBIĐITE, nisu tako dobri!

Život -

Ove je godine je bilo popularno nekoliko zdravih trendova koji su obećavali gubitak kilograma, a koji nisu naučno dokazani. Nutricionisti za ove smatraju da su najgori.

Keto dijeta

To je nisko kalorična ishrana koju čine namirnice s visokim udelom masti, ali ono što nutricioniste navodi da ovaj način ishrane izdvoje kao najgori trend, je činjenica da je takva ishrana smišljena za osobe koje boluju od epilepsije, a koju su i drugi počeli da praktikuju jer je obećavala gubitak kilograma.

Najgora stavka keto dijete pak, je gubitak svih ključnih nutrijenata kakvi su magnezijum, vitamini Bi kalijum.

Keto dijeta ograničava namirnice, pa zbog toga mogu dovesti do manjeg unosa nutrijenata, kazala je nutricionistkinja Ejmi Gorin.

foto: Profimedia

S druge strane, keto dijeta je posebno štetna za osobe obolele od dijabetesa tipa 1 jer takav stil ishrane stvara velike količine ketona koji se mogu nakupiti u krvi i razviti po život opasnu bolest koja se naziva dijabetička ketoacidoza.

Cikliranje ugljenih hidrata

Poklonici ovog stila ishrane koji se zasniva na povećanju i smanjenju dnevnog unosa kalorija svaki dan, tvrde da ćete na ovaj način restartovati metabolizam i održati zdravu težinu.

Ipak, kao i keto dijeta i ovaj stil je predviđen za određenu populaciju pa je tako namenjen sportistima koji učestvuju u raznim takmičenjima. Kod osoba koje to nisu imaće obrnute posledice.

Neuravnotežena raspodela nutrijenata kreiraće opasne hormonske promene kod žena, kazala je nutricionistkinja Barbi Bols.

foto: Profimedia

Kombinovana ishrana

Još jedan trend ishrane bilo je kombininovanje planova ishrane za koje je samo bilo bitno da nisu u direktnoj opoziciji jedan s drugim, ali ni takav način ishrane nije pametan, smatraju nutricionisti, pa su ga uvrstili među najgore trendove 2019. godine.

Kombinovanje keto dijete i neizmeničnog posta kreiraće jako ograničen način ishrane koji neće biti održiv dugoročno, kazala je nutricionistkinja Erin Palinski-Vejd.

S druge strane, keto dijeta, recimo, jako je ograničena i ima manjak nutrijenata, a kombinovanje nje i vegeterijanske i/ili veganske ishrane, koja uz to ima manjak proteina i ugljenih hidrata, težak je plan ishrane koji nećete moći da sledite, a kojim nećete dobiti potrebne nutrijente.

foto: Shutterstock

Pica od karfiola

Kora pice izrađena od karfiola možda ima manje ugljenih hidrata, ali takva ishrana nije najbolji izbor ukoliko, kao u ovom slučaju, dolazi s lošom teksturom i ukusom, a ni nutritivno nije ništa bolja, smatra Bouls.

Naime, takva korica sadrži nepotrebne sastojke kakva je ksantan guma koja služi kao zgušnjivač i kukuruzno ili pirinčano brašno i šećer.

foto: Shutterstock

Meso koje to nije

Jedna lanac brze hrane je ove godine predstavio burger s lažnim mesom izrađenim od vode, soje, kokosovog i suncokretovog ulja, ali to lažno meso koje je po sastojcima "prirodnije" nije nimalo pogodnije za zdravlje.

Dodavanje više biljnih namirnica poboljšaće celokupno zdravlje, ali nisu sve biljne namirnice iste, tvrdi Palinski-Vejd.

Mnoge takve sadrže više šećera i natrijuma od onih "nezdravih" što ih čini manje zdravijim izborom nego što se predstavljaju.

DASH (Dietary approaches to stop hypertension) dijeta

To je ishrana bogata voćem i povrćem, s malo zasićenih masti, koja može smanjiti i rizik od srčanog udara kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom. DASH predviđa smanjenje unosa masti, crvenog mesa, poslastica i zaslađenih pića i njihovu zamenu s integralnim žitaricama, piletinom, malo masnim mlečnim proizvodima, ribom i orasima.

Ipak, kao i drugi planovi ishrane i ovaj je kreiran za određenu populaciju, za one koji žele da regulišu krvni pritisak. S druge strane, medicinska sestra sintija Turlov tvrdi da je ta ishrana i naučno odbačena.

foto: Profimedia

Naime, odbacili su je jer je čine namirnice koje su se pokazale visoko upalne i koje podstiču debljanje, dijabetes pa čak i gojaznost, kazala je.

S druge strane, jako je malo istraživanja koja dokazuju njenu efikasnost.

MCT ULJE

MCT ulje nastaje od masti koje se najčešće dobijaju iz kokosovog ulja, ali i od palminog. Njegovi konzumenti tvrde da takvo ulje topi masti, pomaže u mršavljenju jer uzrokuje sitost, a posebno je korisno u kombinaciji s keto ishranom.

Ipak, nutricionistkinja Palinski-Vejd tvrdi da su istraživanja ovog ulja zasnovana na malom broju ispitanika i da zbog toga ne mora isto da deluje na sve.

S obzirom na individualne potrebe u ishrani, dodavanje velikih količina ovog ulja vašoj ishrani neće koristiti vašem zdravlju, upozorava Palinski-Vejd.

"Ovo ulje može doneti velike količine kalorija i uzrokovati nadutost i neprijatnost", kazala je.

foto: Shutterstock

Naizmeničan post

Ovakva vrsta ishrane, ako se odvija umereno, bi mogla da bude dobar odabir za neke, ali za druge pak nije najbolji izbor.

Naime, zbog toga što deluje ograničavajuće, može rezultirati prejedanjem, pa nije dobar izbor za one koji su se suočili s poremećajima u ishrani.

Isto se tako ne preporučuje osobama s dijabetesom, deci kao ni trudnicama i dojiljama, a u tu grupu spadaju i osobe koje često putuju i sportisti.

Čia semenke

Ova namirnica je postala izuzetno popularna i dodaje se u apsolutno sve.

Čia semenke su zdrava namirnica, ali njihova preterana konzumacija nije poželjna stoga konzumacija pudinga od čia semenki umesto svakog drugog deserta definitivno nije način, kazala je Turlov.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track