6 NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA KOJI ČISTE BUBREGE: Jedite ovo i eliminišite bakterije i upalu
Foto: Shutterstock

NARODNA MEDICINA

6 NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA KOJI ČISTE BUBREGE: Jedite ovo i eliminišite bakterije i upalu

Život -

Zato je čišćenje bubrega izuzetno važno, a za to je prvenstveno potrebno piti dovoljno vode u toku dana. Takođe, neke namirnice imaju blagotvorno dejstvo, pa se upoznajte s njihovim sastojcima i načinom primene.

Beli luk

Beli luk ima zaštitno dejstvo za bubrege i druge organe. Redovna upotreba ovog lekovitog povrća u ishrani može da doprinese, potvrdila su istraživanja, lakšem oslobađanju organizma od olova i kadmijuma iz bubrega, ali i iz drugih organa kao što su jetra, žuč i krvotok u celini. Takođe, ima diuretička svojstva tako da vam može pomoći da eliminišete višak natrijuma iz tela.

Kurkuma

Kurkuma je blagotvorna za organizam zbog kurkumina, sastojka koji umiruje upale i može da redukuje enzime koji aktiviraju hronične bolesti bubrega. Kurkumin usporava razvoj i širenje mikroba i zato automatski olakšava pritisak na bubrege. Oprezni moraju da budu oni koji već dugo pate od bubrežnih bolesti i već imaju poteškoća pri održavanju ravnoteže kalijuma. Takođe, oprez je neophodan za trudnice, a ne treba ni da je koriste žene tokom menstrualnog ciklusa.

Đumbir

Đumbir je blagotvoran za organizam zahvaljujući svom sastojku gingerolu koji suzbija širenje bakterija. On umiruje upale i može da olakšava bolove, a pozitivno deluje i na hroničan visok pritisak koji oštećuje bubrege. Zato se savetuje redovna upotreba naročito kod komplikacija bubrežnih oboljenja, na primer, kad dođe i do dijabetesa.

Brusnice

Brusnice su fantastično voće i uvek ih valja dodati u ishranu. Preporučuju se ljudima sa infekcijom beškike, jer njihov sastojak proantocijanidin sprečava bakterije da se zadržavaju u urinarnom traktu i bubrezima.

Maslačak

Za mnoge samo "korov", maslačak je zapravo izuzetno korisna biljka i narodni lek. Koren maslačka deluje kao diuretik i može pomoći pri čišćenju bubrega i jetre.

Treba da ga koristite i ako patite od akni, ali i u slučaju anemije. Ako patite od bubrežnih bolesti, što češće uzimajte čaj od korena maslačka, a u proleće jedite salatu od maslačkovog lista.

Peršun

Gde je salata, neka tu uvek bude i peršun. Zahvaljujući blagotvornim sastojcima apiolu i miristicinu, peršun je prirodan diuretik. Zato redovno uzimajte čaj od peršuna ako vas muče infekcije urinarnog trakta ili imate kamen u bubregu.

Budite oprezni ako imate i dijabetes, jer peršun može da obori šećer u krvi. Takođe, može da loše reaguje u kombinaciji s nekim lekovima, pa svaki pacijent koji boluje od hronične bubrežne bolesti mora prvo da se konsultuje sa svojim lekarom pre nego što počne sa redovnim korišćenjem peršuna.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJLEPŠE SRPSKE ČESTITKE ZA SRPSKU NOVU GODINU

PIKANTNA ČORBA OD PEČURAKA - RECEPT

3 MOĆNA JEFTINA SASTOJKA KOJA TREBA ODMAH DODATI U OBIČNU KREMU: prirodna kozmetika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track