Najnovije vesti

DOKTOR PREDRAG KON O MASKAMA! Evo ko treba da ih nosi i kada
Foto: Shutterstock

Slušajte struku

DOKTOR PREDRAG KON O MASKAMA! Evo ko treba da ih nosi i kada

Zdravlje

U apotekama u Srbiji gotovo da nema maski. I kad stignu, kažu apotekari, razgrabe se za tili čas. Kome su maske u ovom trenutku zaista potrebne i da li treba da ih koristi baš svako, pitali smo dr Predraga Kona, epidemiologa i člana ekspertskog tima za borbu protiv korona virusa.

- Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira na to da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova - rekao je doktor Kon.

I Svetska zdravstvena organizacija savetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kijate. Tada, kažu, stavite masku na lice i odmah pozovite odgovornu medicinsku ustanovu.

- Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je ona zaista potrebna - poručuju stručnjaci SZO.

foto: Profimedia

Kurir.rs/žena,blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...