Najnovije vesti

PROŠIRENA LISTA SIMPTOMA KORONE! Obavezno obratite pažnju i na ova TRI, koja su netipična, ali ČESTA kod starijih ljudi
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

budimo odgovorni

PROŠIRENA LISTA SIMPTOMA KORONE! Obavezno obratite pažnju i na ova TRI, koja su netipična, ali ČESTA kod starijih ljudi

Zdravlje

Temperatura, kašalj i kratak dah su dobro poznati simptomi kovida-19, ali postoje i drugi alarmantni simptomi poput slabosti, loš šećer u krvi i gastrointestinalne tegobe, kako je pokazala nedavno objavljena studija u magazinu "American Journal of Emergency Medicine".

Tako je lista simptoma korona virusa još jednom proširena, a dobijena je analizom oko 12.000 odraslih pacijenata koji su primljeni na odeljenje hitne pomoći u pet njujorških bolnica.

foto: Shutterstock

Kod 57, 5 odsto pacijenata koji su prijavili opštu slabost ili promenjeno mentalno stanje otkriven je Kovid-19, dok je kod taj broj kod onih kod kojih je šećer bio van kontrole 55, 5 odsto. Kod pacijenata sa gastrointestinalnim problemima ispostavilo se da njih 51, 4 odsto ima korona virus, prenosi "The Washington Post".

Uglavnom se na netipične simptome poput slabosti, umora i dijareje žale pacijenti stariji od 65 godina, pokazala je studija. Takođe, istraživači su primetili da pacijenti sa promenjenim mentalnim stanjem, koji su padali, bili izrazito dehidrirani i imali visok šećer u krvi imaju povećan rizik od smrtnosti usled komplikacija izazvanih virusom.

"Nova otkrića bi mogla da pomognu bolnicama da pruže bolju negu, a važna su i za članove porodice i ljude koji rade sa starijim osobama kako bi što bolje identifikovali moguće znake upozorenja na zarazu Kovidom-19", ističe koautor studije Kristofer Kliford sa Icahn Škole za medicinu u Njujorku.

foto: EPA/JORGE ABEGRO

kurir.rs

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...