NUTRICIONISTA OBJAŠNJAVA KOLIKO NAM TAČNO TREBA VITAMINA D! Evo koja hrana je NAJBOGATIJA i uz šta je najbolje uzimati vitamine
Foto: Porfimedia, Shutterstock

saveti

NUTRICIONISTA OBJAŠNJAVA KOLIKO NAM TAČNO TREBA VITAMINA D! Evo koja hrana je NAJBOGATIJA i uz šta je najbolje uzimati vitamine

Život -

Mesecima slušamo o tome koliko je vitamin D važan za imunitet i opšte zdravlje organizma. Znamo da se najbrže dobija direktnim izlaganjem suncu, a ima ga i u određenim namirnicama.

O tome kako da ga unesemo putem hrane i kolika doza nam je potrebna na dnevnom nivou pričala je nutricionista Jovana Srejić Ferluga u emisiji "RTS ordinacija". Ona je istakla da je optimalna količina vitamina D koju svaka osoba treba da unese dnevno je 400 IJ za decu i za odrasle ozmeđu 600 i 800.

Jovana Srejić Ferluga
foto: Printscreen / RTS

"Osobama starijim od 70 se savetuje da unose tih 800 IJ, isto tako povećana potreba je kod trudnica i dojilja, kao i kod osoba koje imaju neki zdravstveni prblem i zato su u deficitu sa ovim vitaminom", ističe Srejić Ferluga.

Ona je dodala i da je teško uneti vitamin D putem ishrane u preporučenoj količini, te da se zato i koristi suplementacija:

"To bi značilo da svakog dana jedemo ribu sa hladnih, severnih mora punu omega 3 masnoća i vitamina D, tako da teško možemo da putem hrane unesemo ovu optimalnu količinu".

Neke od namirnica koje su bogate vitaminom D jesu losos, tunjevina, sardinem haringe, riblje ulje, jaja, AD mleko, divlje pečurke...

losos, riba
foto: profimedia

"Najidealniji je losos i ako bismo jeli onaj koji je ulovljen u divljim vodama, dakle nije gajen, 120 g bi nam bilo dovoljno da unesemo dnevno da zadovoljimo potrebe za ovim vitaminom. Pošto je na tržištu najčešće dostupan onaj iz ribnjaka, takozvanih farmi ribe, u tom slučaju nam je potrebna tri puta veća količina, odnosno 350 g dnevno. A to je prevelika porcija", objašnjava Ferluga za RTS.

Ona je dala i instrukcije kako da odaberemo ispravne suplemente vitamina D.

"U obliku suplemenata se nalaze različiti oblici vitamina D, to su ili D2 ili D3, i bolje je odabrati D3 koji se dobija iz namirnica životinjskog porekla. Idealno je u formi uljanih kapsula, a ovaj vitamin se dobro apsorbuje u kombinaciji sa laktozom. Ako ga kombinujemo sa celulozom i skrobom, nešto skomnije se apsorbuje. Rađena su istraživanja, pa je tako utvrđeno da mononezasićene masti, a kojih ima u maslinama, maslinovom ulju, kirkikiju, semenkama bundeve itd, u kombinaciji sa njima se vitamin D maksimalno apsorbuje u organizmu", kaže Ferluga.

Vitamin D
foto: Shutterstock

PRIDRUŽITE SE KURIR VIBER ZAJEDNICI

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track