OVA SUPERHRANA JE STVARNO SUPER! Postoji preko 100 vrsta, plodovi po veličini variraju od dva do 90 cm i svi su lekoviti
Foto: Shutterstock

saveti nutricioniste

OVA SUPERHRANA JE STVARNO SUPER! Postoji preko 100 vrsta, plodovi po veličini variraju od dva do 90 cm i svi su lekoviti

Život -

Zašto šargarepa treba da se nađe na svakom spisku za kupovinu hrane, zbog čega tačno spada u deset najzdravijih namirnica na planeti upućuje nas Milka Raičević, naša poznata nutricionistkinja.

nutricionista Milka Raičević
foto: Privatna Arhiva

1. OBARA REKORDE

Karakteristična boja šargarepe ukazuje da je bogata beta karotenom, slede vitamini B1, B2, B3, B6, C, E, K, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Obiluje i vrednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Beta karoten, metabolički prethodnik vitamina A, opravdano je dobio ime po ovom povrću (lat. Carota); jedna prosečna šargarepa sadrži 407 odsto njegove dnevne preporučene doze!

2. MAJSTOR ZA SVE

Smanjuje rizik od moždanog udara za 40 odsto, štiti vid, podstiče probavu i rad jetre, čisti organizam, štiti od infekcija, nastanka nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, pomaže kod proliva, zaustavlja povraćanje, uspešno tera parazite (gliste). Poboljšava izgled kože; ublažava i zaceljuje opekotine, ekceme, rane, čireve i zagnojenja. Neguje i usta, u obliku čaja deluje protiv afti.

šargarepa, sok
foto: Profimedia

3. PRVAK SVAKE TRPEZE

Poželjno je da je odmah potrošite, u frižideru može da stoji do 14 dana. Mnogima prija sirova, stariji, posebno ako imaju prblema sa zubima, vole da je prokuvaju, ali kratko kako bi maksimalno iskoristili njene vitamine. Ne greše, beta karoten se kratkim kuvanjem neće uništiti! Šargarepu možete da stavite i u supe, na roštilj, da je dinstate, pravite zimnicu, pire, sosove, cedite sokove... Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela.

4.SKIDA KILOGRAME

Ekspert je za regulisanje telesne težine, siromašna je kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti. Jedna šolja naseckane sveže šargarepe sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na prosečnu dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija.

Dakle, ako želite na najzdraviji mogući način da skinete kilograme, grickajte štapiće šargarepe svuda i na svakom mestu - zasitiće vas, a pritom nećete uneti puno kalorija.

Salata, Povrće, šargarepa, Brokoli
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:06

Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track