RUSI I AMERIKANCI UDRUŽILI SNAGE I OTKRILI: Vakcine Sputnjik V, Fajzer i Moderna jačaju imunitet više od blagog kovida
Foto: Profimedia

saradnja ipak postoji

RUSI I AMERIKANCI UDRUŽILI SNAGE I OTKRILI: Vakcine Sputnjik V, Fajzer i Moderna jačaju imunitet više od blagog kovida

Život -

Istraživači iz Skolteha, dva instituta Ruske akademije nauka i američkih biotehnoloških kompanija VirIntel i Argentis Informatics proučili su zajedno efekat imunizacije tri popularne vakcine američke Moderne, Fajzera i ruskog Sputnjika V protiv koronavirusa.

Evo šta su otkrili, a rezultati se nalaze i u njihovoj studiji.

vakcine, vakcina
foto: Shutterstock

Dobijanje dve injekcije rezultiralo je sličnim i dovoljno visokim imunološkim odgovorom, bez obzira na to koja je vakcina korišćena: sve tri vakcine indukuju proizvodnju antitela slične vrste.

Tim naučnika je takođe procenio imunitet kod onih koji su primili samo jednu injekciju Sputnjika V koja je usvojena u Rusiji kao jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt. Otkriveno je da Sputnjik lajt ponekad ne uspeva da uradi posao kako treba, što verovatno ima veze sa prirodom vakcina zasnovanih na adenovirusima. Naime, svaka od dve injekcije koristi drugačiji adenovirus, a neki ljudi su imuni na jedan od njih, čineći jednu od dve vakcine praktično beskorisnom.

Lečenje, Medicina, Bolesti, Imunitet, Biološki Kompjuter, Stenford

Istraživači su tretirali i pacijente sa COVID-19 koji su imali blage simptome ili ih nisu uošte imali kao posebnu grupu. Otkrili su da je njihov imuni odgovor znatno niži od odgovora dvostruko vakcinisanih osoba ili onih koji su se oporavili od umereno teške ili teške infekcije.

Osim toga, studija je posmatrala kako nivo antitela varira tokom vremena nakon vakcinacije sa Sputnjikom V. Univerzalnog trenda nema: u zavisnosti od pacijenta, nivo antitela može da se smanji polako ili naglo, da oscilira, ostane stabilan ili čak da nastavi da raste neko vreme. Ipak, pacijenti koji primaju Sputnjik V imaju tendenciju da zadrže pristojan imunitet čak 10 meseci, a to bi mogao da bude slučaj i sa AstraZenekom, koja pripada istoj klasi.

Kurir.rs/Skolkovo Institute of Science and Technology/B.M.

Bonus video:

03:40

DA LI TRUDNICE TREBA DA SE VAKCINIŠU? Doktorka objasnila SAMO OVA VAKCINA MOŽE DA SE PRIMI U SVAKOM TRIMESTRU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track