DR OLIVERA ČOVIĆ NESTOROVIĆ OTKRIVA: Mališani su sve više na udaru korone, a roditelji OVO treba da urade ako im se dete razboli!
Foto: Shutterstock

Što je virus slabiji, lakše se širi

DR OLIVERA ČOVIĆ NESTOROVIĆ OTKRIVA: Mališani su sve više na udaru korone, a roditelji OVO treba da urade ako im se dete razboli!

Život -

Dobra vest je da omikron soj koronavirusa prouzrokuje manje tešku bolest od delte, koja je nas i naše mališane mučila zimus, ali uvek treba biti na oprezu, posebno zbog povećane prenosivosti virusa.

Deca mlađa od pet godina trenutno imaju najveću stopu infekcije omikronom, ali ne treba paničiti ako dođe do obolevanja!

dr Olivera Čović Nestorović, pedijatar
foto: Privatna Arhiva

Dr Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije, supspecijalista alergologije i kliničke imunologije u VMA u Beogradu

Šta, u slučaju da im se dete razboli, treba da rade roditelji, na koje simptome moraju da obrate posebnu pažnju i kako da postupe ukoliko njihov mališan boluje od neke prateće bolesti, našim čitaocima je dr Olivera Čović Nestorović dala jasne i delotvorne savete.

Zašto deca lakše obolevaju od ove varijante koronavirusa nego ranije?

- Deca su društveno aktivnija u odnosu na odrasle i slabije se pridržavaju epidemioloških mera. Pritom, veliki broj dece nije vakcinisan, pa se lako i često inficira. Ona su nosioci većeg broja virusa i u stanju su da brzo zaraze okolinu.

Mališani su nosioci većeg broja virusa i u stanju su da brzo zaraze okolinu

Virusi, korona
foto: Shutterstock

SREĆA U NESREĆI

Koji su najčešći simptomi?

- Kod dece, nova varijanta koronavirusa uglavnom uzrokuje manje tešku bolest. Kliničkom slikom dominiraju bol u grlu, temperatura, glavobolja, curenje nosa i malaksalost. Pored ovih simptoma, mogu se javiti i drugi: zapušen nos, kijavica, ubrzano disanje, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, bol u mišićima, osip i crvenilo po koži i dr. Simptomi su najčešće blagi i prolaze u roku od sedam dana.

Da li ih je lako otkriti?

- Ukoliko postoje simptomi, lako se posumnja na infekciju. Međutim, zbog velike zaraznosti virusa, velika je verovatnoća da dete bude pozitivno a da nema simptome. Takvo stanje ne treba da brine roditelje, ali treba biti oprezan zbog starijih i hronično obolelih.

Koje simptome roditelji nikako ne smeju da ignorišu?

Pedijatar
foto: Shutterstock

- Pored navedenih simptoma, koji svakako zahtevaju pregled pedijatra, roditelji nikako ne smeju ignorisati svako stanje praćeno lošim opštim stanjem deteta, jako visoku temperaturu, kratak dah i otežano disanje, kao i odbijanje tečnosti i hrane.

OVO JE NAJVAŽNIJE

Koji komorbiditeti kod najmlađih ukazuju na veće šanse za komplikacije?

- Deca s pratećim bolestima imaju veći rizik da razviju ozbiljniji oblik bolesti, a u nekim slučajevima može doći do težih kliničkih slika i hospitalizacije. To se prvenstveno odnosi na decu koja boluju od dijabetesa, hroničnog oboljenja srca, jetre, bubrega, autoimunih ili malignih bolesti, imunoloških oboljenja, decu koja su gojazna ili imaju česte respiratorne probleme ili bolesti (astma). Kod njih je najvažnije da se pridržavaju terapije, ali je značajna i stopa vakcinacije u dečjoj populaciji.

Kakva su vaša iskustva?

- S obzirom na sezonu godišnjih odmora i turističku sezonu, na period intenzivnih kontakata, na period popuštanja protivpandemijskih mera, treba da budemo zahvalni što su, uprkos velikoj zaraznosti virusa, deca uglavnom lakših kliničkih slika.

Dete, Temperatura, Bolesno Dete, Fras, Febrilna Konvlzija

Vrlo često je potrebno samo praćenje ili simptomatska terapija, a retko potpora lekovima ili hospitalizacija. Među obolelom decom se nalaze svi uzrasti. Posebno bih istakla izolovanu pojavu samo osipa po koži, ili samo gubitak apetita, ili samo proliv, povraćanje i grčeve u stomaku koji su prisutni kao jedini znak virusa kod dece.

Da li je u ovoj situaciji, kada potencijalno svaka druga osoba na ulici nosi virus, a da i ne zna, uopšte moguće preduzeti adekvatne mere predostrožnosti?

- Što je virus slabiji, lakše se širi. Slabiji virus uglavnom izaziva slabije ili neprimetne simptome. Zato je moguće da je svaka druga soba na ulici zaražena, a da i ne sluti da je pozitivna. Tako, u neznanju, širi virus na sve strane. Zato ima smisla nositi masku, prati ruke i pridržavati se drugih mera predostrožnosti kako bi donekle smanjili rizik po druge.

DOBAR IMUNITET ZDRAVLJE GRADI

Uz mere, važno je i podizanje imunskog sistema dece. Kako roditelji to najbolje mogu da postignu?

Imunitet, Deca
foto: Shutterstock

- Najvažniji faktor u borbi protiv kovida 19 je dobar imunitet. Zbog toga je jako bitno jačati i održavati imunitet kvalitetnom ishranom koja obiluje vitaminima, posebno vitaminom D, C i cinkom, kao i da unose dovoljno tečnosti i budu hidrirana.

Potrebno je boraviti i imati aktivnosti na čistom vazduhu u prirodi. Sa suplementima treba biti oprezan i koristiti ih pod nadzorom lekara.

Kako roditelji i stariji koji žive sa obolelim detetom treba da se ponašaju?

- Ukoliko dete ima infekciju, roditelji treba da brinu o detetu i održavaju higijenu prostora u kojem borave. Prostorije bi trebalo češće provetravati i dezinfikovati predmete s kojima dete dolazi u kontakt. Poželjno je da se starije osobe odvoje od deteta kako se ne bi zarazile.

Covid 19
foto: Printscreen

Šta im još savetujete? Na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju?

- Savetujemo roditeljima da budu informisani o kovidu 19 putem pouzdanih izvora informacija i upute decu o virusu i njegovim posledicama, kao i o tome da razumeju zašto imaju određena ograničenja prilikom kontakta s drugima.

NE IZBEGAVAJTE KONTROLE

Da li učestalije obolevanje ostavlja teže posledice po decu? Šta bi posle ozdravljenja trebalo proveriti?

- Česte infekcije koronavirusom ne dovode do "oslabljenog imuniteta", kako se često misli, već do promene imuniteta. Studije su pokazale vezu prethodnih infekcija i povećanog rizika od razvoja dijabetesa.

Poseban oprez se pridaje mališanima sa čestim korona infekcijama i pridruženim bolestima, jer još uvek nisu poznati svi dugoročni efekti kovida 19. Zato posle ozdravljenja treba uraditi detaljan pedijatrijski pregled i proveriti laboratorijske analize. Deci koja su prethodno bila zdrava, rizičnim pacijentima i malim sportistima preporučujemo kontrolni pregled kardiologa ili češće posete pedijatru.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:52

VISOKE TEMPERATURE UTIČU NA PSIHU! Dr Đinđić za Kurir TV objasnio kako nam vrućina NARUŠAVA ZDRAVLJE: Samo ovako ćete ga sačuvati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track