RECITE ZBOGOM GOJENJU: Ovaj jednostavan savet dovešće vas do ozbiljnih rezultata!
Foto: Shutter

Pokušajte

RECITE ZBOGOM GOJENJU: Ovaj jednostavan savet dovešće vas do ozbiljnih rezultata!

Žena -
Pokazalo se da telo ne prima hranu na isti način u različito vreme: ono što bi nam prijalo u vreme ručka neće nam odgovoarati uveče

Za sveopštu epidemiju debljine nije kriv samo moderan način života. Kao ni savremena, teška i obilna ishrana. Ni boravak u zatvorenim, preterano zagrejanim prostorijama. Naučnici su došli do spoznaje da vitkoj liniji, uz sve navedeno, jako škodi i veštačko svetlo u kasnim satima. Ukratko: što ranije pogasite svetla i odete na spavanje, bićete vitkiji. Evo i zašto.

Sve do nedavno ljudi su mnogo ranije odlazili na spavanje i ranije su ustajali. Njihov bioritam diktiralo je Sunce, odnosno uticaj dnevne svetlosti na hormon melatonin. Kad nastupi noć i s njom dođe mrak, organizam počne da luči melatonin, koji šalje poruku telu da je vreme za spavanje. Međutim, kada smo do kasno u noć okruženi svetlošću, lučenje melatonina se može poremetiti. To donosi ne samo probleme sa spavanjem, nego i s gojenjem. Kako?

Pokazalo se da telo ne prima hranu na isti način u različito vreme: ono što bi nam prijalo u vreme ručka neće nam odgovoarati uveče pa umesto da se probavi i iskoristi kao energija, završiće u naslagama sala. Dakle, ima puno istine u onom savetu da treba doručkovati kao kralj, a večerati kao prosjak. Ali to nije sve - trebalo bi i (puno) ranije otići na počinak.

Stručnjaci su došli do zaključka da proizvodnja melatonina itekako utiče na samo na apetit nego i na gojenje. Miševi kojima je odstranjena pinealna žlezda (u kojoj je stvara melatonin) znatno su se ugojili u odnosu na druge, a prekomerno teške životinje kojima su dane dodatne doze melatonina izgubile su na težini, a smanjile su im se čak i opasne naslage visceralne masti (koja okružuje unutrašnje organe i može izazvati niz tegoba).

S obzirom da nam je svima manje-više poremećen bioritam i da melatonin počne da se luči tek kad smo već legli u krevet (jer smeta mu čak i prigušeno svetlo iz TV-a ili noćne lampe), trebalo bi da se nađe način da tome doskočimo. Jedan od saveta je da sat do dva pre odlaska na spavanje što više smanjimo svetla i počnemo na spavanje odlaziti ranije nego inače (u svakom slučaju puno pre ponoći). Drugi je da u domu zdravlja nabavimo melatonin, uz preporuku da se pre posavetujemo s doktorom.

I uz to bi se, svakako, trebalo pridržavati gorespomenute poslovice o rasporedu obroka pa najveće obroke pojesti dok je dnevna svetlost najjača, a nakon što Sunce zađe jesti "kao ptičica".

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Slobodnadalmacija.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track