Najnovije vesti

OVAKO OMETATE VARENJE: Zašto ne smete da pijete vodu dok jedete
Foto: Shutterstock

Istraživanje

OVAKO OMETATE VARENJE: Zašto ne smete da pijete vodu dok jedete

Žena
Svi smo nebrojeno puta čuli da je, ukoliko želimo da budemo zdravi, potrebno popiti između litar i po i dva litra vode dnevno.

Ali, bez obzira na to što svi znamo koliko je voda dobra za zdravlje, ako je pijemo dok jedemo, možemo i te kako omesti proces varenja. Nema dileme da će varenje biti efikasnije kada ima dovoljno tečnosti, ali suviše vode tokom obroka može poremetiti prirodnu koncentraciju želudačne kiseline i žuči, koja je želucu potrebna da bi ispravno svario hranu.

A posebno suviše hladne vode tokom obroka može da uspori varenje, pa čak i da izazove grčeve. Osnovno pravilo je da ne pijete vodu otprilike 15 minuta pre nego što ćete početi da jedete i da ne pijete vodu bar jedan sat posle jela. Ipak, nije neophodno da izbegavamo baš svaku tečnost pre, tokom i posle obroka. Umesto, recimo, da popijete čašu vode, možete da popijete nekoliko malih gutljaja.

To je odlično da se očisti nepce i da ipak unesete dovoljno tečnosti, naročito ukoliko je obrok suv (recimo kad užinate sendvič), a u vodu koju pijete možete da dodate malo lumunovog soka ili jabukovog sirćeta zato što oni pomažu varenju.

Hladni napici tokom obroka nisu dobri, naročito kod ljudi koji već imaju problema sa varenjem. Ako odaberete da popijete nekoliko gutljaja vode tokom obroka, onda je mnogo bolje da pijete mlaku vodu ili topao čaja (pogotovo od majčine dušice, nane ili kamilice, koji su dobri za želudac). Ako ste gladni i čekate ručak, slobodno popijte čašu ili dve vode pola sata ili minimum 15 minuta pre jela. Tako ne samo da ćete biti manje gladni već i manje žedni tokom ručka.

A dovoljno rano pre jela pomaže da se održi zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca od sopstvene kiseline. Ponekad nije lako odvići se od navike da se pije voda tokom jela, ali će nam biti mnogo lakše da se oslobodimo te navike ako sebi ne dopustimo da budemo žedni tokom dana. Upravo zato je dobro započeti dan s jednom ili dve čaše mlake vode.

Takođe, pijte vodu između obroka. I nema razloga da se savet da ne pijemo vodu tokom jela pretvara u dogmu. Biće dovoljno ako se uzdržite od velikih količine vode, kao i od hladne vode. Ako popijete nekoliko gutljaja mlake vode, s limunom ili bez njega, ili čaja tokom obroka, najverovatnije je da to neće naškoditi vašem varenju.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...