DA VAM SE ŽELUDAC OKRENE!  ODVRATNI GUSTI SEKRET IZ ANALNIH ŽLEZDI DABROVA, EKSTRAKT SLUZNICE ŽELUCA KRAVE... Ne želite sve da znate šta stavljate u usta dok ližete SLADOLED! FUJ!
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

DA VAM SE ŽELUDAC OKRENE! ODVRATNI GUSTI SEKRET IZ ANALNIH ŽLEZDI DABROVA, EKSTRAKT SLUZNICE ŽELUCA KRAVE... Ne želite sve da znate šta stavljate u usta dok ližete SLADOLED! FUJ!

Žena -

Gosti restorana u Francuskoj nedavno su dobili više nego što su tražili kada je otkriveno da su semenke maka na pecivima sadržale dozu opijuma koja je mogla da ih uspava.

Osim narkotika, u svakodnevnim namirnicama vrebaju mnoga iznenađenja kojih niste svesni, rekao je Robert Čikot, britanski profesor.

Nabrojao je neke od gadljivih sastojaka hrane za koje mnogi nikada nisu čuli pa nisu ni znali da ih stavljaju u usta, poput izlučevina dabrovih analnih žlezda koje se nalaze u mnogim poslasticama, uključujući i u sladoledu.

Sadržaj analnih žlezda dabrova u nekim desertima Ovaj zapravo odvratan sastojak, gusti sekret iz analnih žlezdi dabrova (Castoreum) koristi se za dobijanje vanilije ili pojačavanje okusa voća u nekim mlečnim proizvodima, desertima i sladoledima. Krajem 19. veka dabrovi su bili na rubu izumiranja zbog ljudske pohlepe i želje za ovim dodatkom hrani i mirisima. Srećom, nemački hemičari su 1874. otkrili da se ukus vanile vanilije, može dobiti iz smole četinara. Danas sintetički vanilin čini oko 94 posto svih okusa vanilije u prehrambenoj industriji, a ostatak se dobiva prirodnim putem. Aroma iz dabrovih žlijezda najčešće se nalazi u luksuznijoj hrani i pićima.

foto: Shutterstock

Ekstrakt sluznice želuca preživača – pomaže u sirenju mleka Prof.dr sc. Samir Kalit sa Univerziteta u Zagrebu, pojasnio je kako se dobija sirilo životinjskog porekla i zašto se koristi u proizvodnji sireva.

"Ukoliko na pakovanju sirila stoji oznaka Rennet to nam govori da je dotično sirilo originalno, odnosno da se radi o enzimskom pripravku proizvedenom iz želudaca preživača, dok ostali enzimi za grušanje mleka nose naziv Coagulant. Primena sirila u sirarstvu smatra se najstarijim oblikom korišćenja enzima u preradi hrane, još dok ljudi nisu znali o enzimima ništa, a koristili su ga za grušanje mleka i proizvodnju mnogih vrsta sireva. Bez prirodnog sirila danas ne bi mogli zamisliti mnoge evropske tradicionalne sireve koji nose oznaku zaštite izvornosti. Sirilo se dobija ekstrakcijom želudaca mladih preživača, a predstavlja smesu enzima koja vrši vrlo kontrolisanu i specifičnu proteolizu (razgradnju proteina) na kazeinu (glavnom proteinu mlijeka bivolica, krava, ovaca i koza) pri čemu mleko prelazi iz tekućeg u polučvrsto agregatno stanje, što je inače prvi korak u probavi mleka u želucu mladunčadi sisara", - objasnio nam je prof.dr sc. Samir Kalit. Prema tome, u proizvodnji mnogih sireva, na neki način, imitira se prirodna probava mleka.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track