PORODICA MORA BITI ZDRAVA! Kuvajte kod kuće, jer bolje je ginuti za šporetom nego izgubiti imunitet zbog LENJOSTI!
Foto: Pixabay

TREBA preživeti skupoću

PORODICA MORA BITI ZDRAVA! Kuvajte kod kuće, jer bolje je ginuti za šporetom nego izgubiti imunitet zbog LENJOSTI!

Žena -

Sve što vam neko drugi spremi nije jeftino. Najbolje ćete proći ako se držite svoje kuhinje i domaćih recepata. S kuvanom hranom, onom koja se jede kašikom, nikad nema greške. Najbolja je i najzdravija. Terajte i sebe i decu da čitate knjige, da idete u prirodu i odstranite strah od loših vesti pričajući o lepšim i vedrijim temama.

Prošle su pune dve godine otkad je kovid 19 ušao u naš život i od kada se čitav svet se promenio. A promenili smo se i mi. "Da smo živi i zdravi", reči su uz koje se uvek nazdravljalo, ali danas to činimo s posebnom željom jer smo shvatili da od zdravlja ništa drugo nije preče. Nažalost, s pandemijom i novim ratovima došla i neizbežna inflacija. "Bože, kako je sve poskupelo!", rečenica je koju čujemo svakodnevno. I sami ne verujemo očima kad vidimo cene hrane u supermarketima i na pijacama. Inflacija se provukla neprimetno, ali za mnoge fatalno. I onda, kada znamo da nam od ishrane zavisi imunitet, a pitanje svih pitanja je kako da sačuvamo zdravlje jer - porodica mora biti zdrava, zar ne?

Kuvanje
foto: Shutterstock

Za većinu porodica na kugli zemaljskoj, pa i u našoj zemlji, od vitalnog značaja je to da se vodi zdrav način života. Reč je o prosečnoj porodici s jednim ili dva manja primanja koja je u situaciji da mora da plovi između mesečnih računa i kupovine hrane. Pošto računi ne mogu da se izbegnu, ko nema olakšice, ima smanjen budžet za namirnice. A reč je o elementarnom preživljavanju. Kako onda sve da se postigne sa smanjenom kupovnom moći? Pa zna se, uz ekonomičnost. Jer ko u kući nema dobru i veštu domaćicu, hraniće se bedno, što će se vremenom odraziti na zdravlje. Zato je njena sposobnost da od "ničeg napravi nešto" ključna. Mora tako.

Kuvanje
foto: Pixabay

Da bismo imali dovoljno novca za kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, mora da se štedi. To isključuje odlazak u restorane, ispijanje kafe po kafićima i sve popularnije naručivanje hrane na kućnu adresu. Njena dostava, a i cena nisu jeftine ni za jednog člana, a kamoli za nekoliko njih. Ovako nešto sebi mogu da priušte samo oni koji imaju love. A većina nas, nažalost, nije u toj grupi... Zapamtite, sve što vam neko drugi spremi nije jeftino. Najbolje ćete proći ako se držite svoje kuhinje i domaćih recepata jer s kuvanim jelima, onima koja se jedu kašikom, jednostavno nema greške.

Kuvanje
foto: Pixabay

Nutricionisti kod kojih se odlazi da bi se smršalo uvek naglašavaju značaj obilja povrća u ishrani. Iskoristite to da s manjom količinom mesa i više povrća skuvate običnu domaću kuvanu hranu po starim receptima koja je em zdrava, em zasitna. Postanite majstor za pasulj, kuvanu boraniju, kupus, paprikaš, supe i razne "klin-čorbe" u kojima ima svakojakog povrća i zeleniša. Nakuvajte veliku količinu da bi ove hrane, koja brzo prolazi kroz organizam, bilo bar za dva dana. Izbegavajte velike količine mesa, jer se najlakše spremi, a skupo je. Posvetite se i salatama. Nijedan obrok neka ne prođe bez njih i naučite ukućane da je redovno jedu. Zima prolazi, zimnica se istrošila, a prvo prolećno povrće iz staklenika će sigurno biti skupo. Birajte zelenu salatu i mladi luk, a kad bude vreme, navalite na paradajz i krastavce. Biće zelja, spanaća i pripremajte ih na sto načina, od čorbi do pita. Zaboravite na brzu hranu. Čokoladne namaze mažite na hleb da se zasladite, a ne da se najedete. Medveđa usluga za zdravlje je takav doručak, industrijski proizvodi nisu tako kvalitetni kao domaći džemovi i marmelade.

Kuvanje
foto: Shutterstock

Ishrana nije jedini faktor zdravog života, a samim tim i imuniteta. Porodica će biti zdrava i ukoliko u njoj vladaju zdravi odnosi. Stres ubija lagano ali sigurno. Objasnite deci, maloj i velikoj, da moraju da troše koliko se ima i da ne traže previše. Dajte sve od sebe da s partnerom imate harmoničan odnos kako se ne biste razvodili usred pandemije i inflacije. Budite razumni, budite čovek. Ne razbijajte porodicu. Negujte kulturu odlaska u prirodu. Svi bi trebalo, makar jednom nedeljno, kakvo god vreme bilo, da izađu u park, odu na neko izletište i provedu dan na svežem vazduhu. Terajte i sebe i decu da čitate knjige, razgovarajte o njima i odmaknite se od loših vesti pričajući o lepšim i vedrijim temama. Uvek ima razloga za smeh, zato ne pokazujte stalno zabrinuto lice, pogotovo ne pred decom.

Kuvanje
foto: Shutterstock

Držite se. Budite čisti, doterani, neka dom bude uredan, ništa ne zapuštajte. Kad nema para za izlazak, pozovite u goste prijatelje za koje znate da su zdravi. Idite i vi u goste. Družite se s dragim ljudima, ili ih bar redovno pozovite telefonom da se ispričate. Ne otuđujte se, jer samoća nije saveznik zdravlja, osim one asketske, manastirske. A mi nismo monasi, već obični ljudi. Proći će ovo teško vreme. Kolo sreće se okreće. Naoružajte se dobrim mislima i volite iz sve snage svoje najbliže. Bolje ginuti pomalo svakog dana za njih nego poginuti bez veze, od lenjosti, loše ishrane i depresije.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track