5 VELIKIH MITOVA O TRUDNIČKOM STOMAKU: Bapske priče u koje mnogi veruju
Foto: Profimedia

Saveti

5 VELIKIH MITOVA O TRUDNIČKOM STOMAKU: Bapske priče u koje mnogi veruju

Žena -

Pogrešna verovanja prisutna su i kada je reč o trudnicama i trudnoći. Razotkrili smo 5 neistina o trudničkom stomak u u koje mnogi i dalje veruju

MIT 1: Oblik stomaka može odrediti pol deteta

Ako je trudnički stomak nisko, žena nosi dečaka, a ako je stomak položen više rodiće se devojčica – mit je u koji mnogi i dalje veruju. No, položaj stomaka nema veze sa polom deteta. Oblik i položaj stomaka zavisi o anatomiji majčinog tela, preciznije tonusu mišića i maternice te o tome koji položaj zauzme beba u razvoju. Kada je stomak nisko, to zapravo znači da se beba spustila jer je porođaj sve bliže. MIT 2: Spavanje na stomaku može naštetiti bebi

Telo žene građeno je tako da u stomaku ima dovoljno mesta za bebu i trudnice ne moraju strahovati da će spavanjem na stomaku stisnuti bebu ili joj naštetiti na neki drugi način. Štoviše, u ranoj fazi trudnoće potpuno je sigurno spavati na stomaku. Kada počne rasti, trudnice prestanu spavati na stomaku jer im to više nije udobno, a zapravo je i nemoguće zbog veličine stomaka.

MIT 3: Maslac od kokosa sprečava stvaranje strija na stomaku

Nijedna krema ne može sprečiti nastanak strija čiji je nastanak povezan s kolagenom i s time koliko se koža može rastegnuti. Najčešće pojava strija ima veze s genetikom. Maslac od kokosa odlično hidratizuje kožu, ali ne može se upiti dovoljno duboko da utiče na pojavu strija. A nanošenje previše maslaca od kokosa na stomak može uzrokovati svrbež i osip.

MIT 4: Stavite li prsten iznad stomaka, doznat ćete pol deteta

Jedna od velikih bapskih priča je i ta da se pomoću prstena može doznati pol deteta. Mit kaže da trebate zavezati prsten, po mogućnosti venčani, za končić i primiti ga tako da visi iznad stomaka. Ako se prsten pomiče napred natrag, biće devojčica, a ako se pomiče kružno, stiže dečak. Dakle, ovaj trik možete isprobati, ali samo iz zabave.

MIT 5: Nošenje uske odeće može biti opasno za dete

Kod ovog mita vredi isto pravilo kao i kod spavanja na trbuhu: nošenje uske odeće nije opasno za dete, ali se trudnica u njoj može osećati neudobno, a posledice mogu biti i žgaravica, gljivična infekcija, bol i smanjena cirkulacija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track