HRANA IDEALNA ZA DORUČAK: Ovo jedite za zdrav mozak i bolje pamćenje
Foto: Shutterstock

Duh i telo

HRANA IDEALNA ZA DORUČAK: Ovo jedite za zdrav mozak i bolje pamćenje

Život -
Neke namirnice podižu energiju i uz njih se lakše budimo

Svako od nas odlično zna koliko teško može da bude rano ustajanje, pa se tako na različite načine dovijamo da se što pre razbudimo - nekima pomaže kafa, nekima energetska pića, a nekima cigareta. Međutim, ove metode nisu baš najzdravije, pa stručnjaci preporučuju da se pokuša s namirnicama. Naime, pojedine, ukoliko se konzumiraju za doručak neposredno nakon ustajanja, podižu energiju, poboljšavaju osećaj budnosti, ali i koncentraciju i pamćenje.Orašasti plodoviSjajan su izvor zdravih masti, pa pomažu u održavanju koncentracije šećera u krvi u dužem vremenskom periodu. Obezbeđuju lagano oslobađanje energije i sadrže oleinske kiseline, koje podstiču moždane reakcije za odlaganje osećaja gladi.

JajaPuna su kvalitetnih proteina, dobrih masti i vitamina, a uz to sadrže i kolin - hranljivi sastojak važan za razvoj mozga.

Maslac od kikirikijaBogat je zdravim mastima, proteinima i antioksidansima, a sadrži i kalijum, koji može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska i bolesti srca. Uz to može da stabilizuje količinu šećera u krvi i podstakne hormone sitosti.

AvokadoAvokado ima gotovo 20 vitamina i minerala, uključujući C, E, B6 i omega-3 masne kiseline. Jedan plod avokada sadrži osam odsto dnevne količine vlakana neophodnih čoveku, zbog čega je dobar za probavni trakt, a uz to je sjajan za vid.

BorovniceOne pomažu u zaštiti mozga od slobodnih radikala, koji oštećuju moždane ćelije. Uz to, ova vrsta voća može da smanji mogućnost pojave Alchajmerove bolesti ili demencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track