SUROGAT MAJČINSTVO U SRBIJI: Šta sada kada je postalo REALNA šansa, evo pod kojim USLOVIMA bi bilo moguće!
Foto: Profimedia

roditeljstvo

SUROGAT MAJČINSTVO U SRBIJI: Šta sada kada je postalo REALNA šansa, evo pod kojim USLOVIMA bi bilo moguće!

Život -

O surogat majčinstvu kao mogućnosti u Srbiji polemisalo se godinama, a sada bi moglo da postane realna šanca. Prednacrtom građanskog zakonika predviđeno je da parovi (bračni ili vanbračni) kao i žene i muškarci koji žive same, mogu da uz pomoć surogat majčinstva dobiju potomstvo.

Navodi se da će se surogat majka zvati "rodilja" (ovaj naziv je odabran kao daleko bolje rešenje od izvornog koji "ženu svodi na inkubator", kako su rekli iz komisije za izgradu zakonika) i da će budući roditelji imati obavezu da tokom trudnoće brinu o njenoj ishrani, medicinskoj nezi i dobrim islovima života.

foto: Promo

Rodilja će sklapanjem ugovora na sudu sa "nameravanim roditeljima" dobiti i novčanu nadoknadu koja će se kretati od osam do 15. 000 evra.

Kako iz komisije za izradu zakonika komentarišu, na ovaj način će "roditelj" u Srbiji biti definisan po načelima Rimskog prava kao neko ko "brine o detetu". Briga je stavljena iznad biološke veze.

Među zloupotrebama je rizik da se surogat majčinstvo pretvori u "unosan" posao, koji bi se, kako ističu članice ženskih centara u Srbiji, mogao sklapati i bez saglasnosti žena (primoranih da na ovaj način donose novac porodici).

"Mora se precizno odrediti ko može da bude surogat majka, a ko ne. Izuzetno je važno da se surogat majka (rodilja) poklopi sa biološkim materijalom majke, što takođe treba biti regulisano podzakonskim aktima", kaže dr Snežana Rakić i dodaje da je u najvećem broju slučajeva suroga majka rođaka buduće mame.

Zdravstvenog rizika nema, a o psihološkoj vezi koja može da nastane između žene koja nosi trudnoću i bebe, kaže:

"Ta veza može da nastane u kasnije tokom trudnoće, ali nema dovoljno istraživanja o tome da li dolazi do depresije, određenih psiholoških problema. Jednostavno, ta tema nije dovoljno izučavana. Ali vreme će pokazati".

Prema zakoniku rodilja nema pravo na dete koje rodi, ukoliko tokom trudnoće ili nakon porođaja, odluči drugačije, sud donosi konačnu odluku.

foto: Profimedia

Surogat majčinstvo prihavtile su Velika Britanija, Holandija, Danska, Mađarska, Ukrajina, Belorusija, Rusija, Kipar, Gruzija (negde je praćeno novčanom nadoknadom, a u nekim zemljama žene pristaju da budu surogat majke iz altruističkih razloga).

Sa druge strane, zabranjeno je u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Francuskoj Austriji, Bugarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Islandu, Estoniji, Moldaviji, Turskoj.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track