MARIN LE PEN U RATU PROTIV OCA: On je između strategije spaljene zemlje i političkog samoubistva
Foto: AP

Niko kao porodica

MARIN LE PEN U RATU PROTIV OCA: On je između strategije spaljene zemlje i političkog samoubistva

Planeta -
Predsednici Nacionalnog fronta kosa se digla od niza kontroverznih izjava njenog oca, uključujući onu da su gasne komore samo "detalj" Drugog svetskog rata

PARIZ - Predsednica francuskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen, najavila je danas da će se usprotiviti učešću svog oca na predstojećim regionalnim izborima, nagoveštavajući veliki partijski i porodični raskol.

Posle niza kontroverznih izjava, uključujući komentare u vezi sa nacističkim gasnim komorama, pozicija, Žan-Mari Le Pena čini se da leži negde "između strategije spaljene zemlje i političkog samoubistva", saopštila je njegova ćerka Marin, a preneo AFP.

Ona je takođe najavila da će se na sastanku stranke 17. aprila usprotiviti očevom učešću na regionalnim izborima u decembru.

Žan-Mari Le Pen, osnivač Nacionalnog fronta, strake krajnje desnice, prošle nedelje ponovio je svoje uverenje da su gasne komore "samo detalj" Drugog svetskog rata, što je u više navrata izjavljivao tokom skoro tri decenije, zbog čega je osuđivan za govor mržnje. Ovog puta, međutim, njegova izjava deluje da je bila kap koja je prelila čašu, navodi AFP.

Marin Le Pen je glava zabolela od kontroverznih komentara njenog oca (Foto: AP)
Marin Le Pen je glava zabolela od kontroverznih komentara njenog oca (Foto: AP)

Govoreći o svojoj "dubokoj tuzi" njegova kćerka Marin je rekla da će sazvati sastanak najviših čelnika partije "na kome će se s njim razgovarati kako najbolje zaštiti političke interese Nacionalnog fronta".

"Njegov status počasnog predsednika mu ne daje za pravo da uzme Nacionalni front za taoca, da iznosi takve grube provokacije koje deluju kao da im je cilj da meni nanesu štetu, ali koje, nažalost, pogađaju čitav pokret, njegove zvaničnike, kandidate, članove i glasače, veoma teško", stoji u saopštenju Marin Le Pen.

Otkako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, Marin Le Pen je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko telo. Ta stategija je pomogla da Nacionalni front zauzme prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i uzme četvrtinu glasova birača u prvom krugu lokalnih izbora prošlog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track