MUČNA PISMA SVEŠTENIKA PEDOFILA KOG JE CRKVA ŠTITILA: Bog mi nije na prvom mestu!
Foto: Jutjub

Poremećeni um

MUČNA PISMA SVEŠTENIKA PEDOFILA KOG JE CRKVA ŠTITILA: Bog mi nije na prvom mestu!

Planeta -
Šokantni sadržaj pisama australijskog sveštenika daju uznemirujući uvid u poremećeni um zlostavljača dece, koji je priznao da sveštenički poziv za njega predstavlja veliko iskušenje

MELBURN - Dugi niz godina Katolička crkva ignorisala je njegove seksualne prestupe u Balaratskoj biskupiji. Dokazna pisma i dokumenti pokazuju da je biskup Ronald Malkerns godinama znao za zlostavljanja sveštenika Džeralda Ridsdejla.

Ove nedelje Džerald Ridsdejl odgovaraće na teška pitanja pred australijskim Kraljevskim poverenstvom za institucionalni odgovor na seksualno zlostavljanje dece. Najviše će ih zanimati ko je odgovoran za premeštanje Ridsdejla iz jedne župe u drugu, zataškavajući njegova zlostavljanja i na taj način mu dopuštajući da nastavi da iskorišćava nevinu decu. Zanimaće ih i zašto.

Ridsdejl je osuđen zbog zlostavljanja više od 50 dece u razdoblju od trideset godina. Trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu, a zahtev za pomilovanje moći će da podnese u aprilu 2019. godine.Pisma i dokumenti objavljeni na web stranici Kraljevskog poverenstva nedvosmisleno ukazuju da se radi o serijskom zlostavljaču koji je imao neobuzdani apetit za dečake.U šokantnom intervjuu s inspektorom koji je obavljen 1994. godine, kad su ga pitali šta se dogodilo u Mortlejku, Ridsdejl je odgovorio:

- Opet sam izgubio kontrolu. Napravio sam nered. Uglavnom su to bili ministranti. Moje ponašanje bilo je poznato svima u Mortlejku. Sva su deca pričala o meni, a pristupili su mi i mnogi roditelji.

foto jutjub
foto jutjub

Kada je biskupu Ronaldu Malkernsu 11. aprila 1988. uputio pismo u kom ga obaveštava da će odstupiti s dužnosti u župi Horšam, vrlo jasno je objasnio svoje razloge.- Potvrđujem sopstveni zahtev za odstupnicom iz te biskupije jer želim da se maknem s položaja koji me dovodi u veliko iskušenje.

Pismom iz 1979. godine koje je uputio svojoj žrtvi, Ridsdejl pokazuje koliko je bio mentalno izopačen. Napisao mu je pismo takvim tonom kao da su u romantičnoj vezi, a u stvari je seksualno zlostavljao žrtvu.- Ne znam koliko znaš o meni, ali ti si prva osoba kojoj sam ikada poželeo da se otvorim. Ti si prvo dete s kojim sam bio iskren i na koga su me upozorili (možda prekasno, ali verujem da svako iskustvo u nama izvlači i nešto dobro), napisao je Ridsdejl.

- Pretpostavljam da ti zapravo ne želim biti sveštenik. Kada molim za tebe, Bog je na prvom mestu, kada sam s tobom, ti si mi prvi.

Foto jutjub
Foto jutjub

U tom razdoblju visoki dužnosnici Katoličke crkve su ignorisali Ridsdejlove brojne seksualne napade ignorišući inkriminišuće dokaze. Obično bi ga suspendovali na određeno vreme, a potom ga premestili u drugu župu nadajući se da tamo neće izazivati ovakve nevolje.Nakon što je godinu dana odsustvovao iz službe, biskup malkerns je u pismu s kraja 1988. izrazio zadovoljstvo jer je Ridsdejl obavljao 'koristan rad s lokalnim porodicama', ali je preporučio kako nije dobra ideja za njega da obavlja krštenja ili ispovesti.

Šokantna činjenica je i da se to dogodilo nekoliko godina nakon što je dokazano da je Ridsdejl serijski zlostavljač, kao što to otkriva pismo biskupa Malkernsa velečasnom Džejmsu Ficpatriku iz 1984. godine.

- Mogu da istaknem da sam obavio konstruktivan razgovor s Ridsdejlom o problemu koji se pojavio početkom godine. Vrlo otvoreno je razgovarao o celoj situaciji te je o svemu porazgovarao sa sveštenikom iz Melburna koji ga redovno savetuje i svakako se nada da se radi o problemu koji se neće ponovo desiti.

http://www.youtube.com/watch?v=H9nP_hiHOBY

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track