OVE ZEMLJE SU NAJVEĆI IZVOZNICI ORUŽJA: A tek da vidite kome ga prodaju
Foto: Reuters, 19.02.2016.

Crno na belo

OVE ZEMLJE SU NAJVEĆI IZVOZNICI ORUŽJA: A tek da vidite kome ga prodaju

Planeta -
Ogromne količine oružja prodaju se zemljama Bliskog istoka, gde se najbolje vidi ko je čiji saveznik.

U periodu 2011-2015. u svetu je prodato 14 odsto više oružja nego u prethodnom petogodišnjem periodu, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

U pet najvećih izvoznika oružja su čak četiri stalne članice SB UN.

U vrhu liste su SAD, na koje otpada 33 odsto svetskog izvoza oružja - dakle, jedna trećina. Sledi Rusija sa 25 odsto, zatim Kina (5,9 odsto), Francuska (5,6 odsto) i konačno jedna država koja nije stalna članica Saveta bezbednosti - Nemačka, čiji je udeo u svetskoj prodaji oružja 4,7 odsto.

Američko oružje kupuje 96 država, a rusko 50. Dok Rusija najviše oružja (39 odsto) izvozi u Indiju, Indiji, Sjedinjene Države čak 41 odsto svog oružja prodaju na ratom zahvaćenom Bliskom istoku. Najveći kupci američkog oružja su Saudijska Arabija (9,7 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (9,1 odsto) i Turska (6,6) odsto. Kina najviše oružja prodaje Pakistanu (35 odsto), Bangladešu (20 odsto) i Mjanmaru (16 odsto).

Iz ovih podataka vidi se koga velike sile smatraju za svoje saveznice, a vidno je da Amerikanci najviše oružja izvoze u države iz kojih je lansirana radikalna verzija vehabijskog islama, čije tumačenje je glavna inspiracija terorističkim grupama kao što su ISIL i Al Kaida - koje, ironično, SAD smatraju glavnim protivnikom.

Rusko tržište orijentisano je na države koje su bile bliske i Sovjetskom Savezu ili su bar bile članice Pokreta nesvrstanih. Rusi su istovremeno i najprilagodljiviji: nude praktično svaku vrstu oružja, od podmornica do lovaca pete generacije.

Što se tiče uvoznika oružja, Indija je ubedljivo prva - u proteklih pet godina kupila je čak 14 odsto oružja ponuđenog na svjetskom tržištu. Na drugom mestu je Saudijska Arabija sa 7 odsto, što je skoro tri i po puta više nego pre pet godina. Treća je Kina (4.7 odsto), iza nje su UAE (4,6 odsto), a peta Australija (3,6 odsto).

Što se tiče regiona, najviše oružja završilo je u Aziji i Okeaniji (46 odsto) i Bliskom istoku (25 odsto), koji je uveliko pretekao Evropu (11 odsto).

(SIPRI)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track