PRETI HAOS: Prolivaće se krv zbog islamista i desničara
Foto: Profimedia

Uspon ekstremizma: Evropi preti rat nakon masakra u Parizu

PRETI HAOS: Prolivaće se krv zbog islamista i desničara

Planeta -
Krvoproliće u redakciji Šarli ebdoa izazvalo uspon ultranacionalističkih pokreta širom Starog kontinenta koji pozivaju na mržnju muslimana

BRISEL - Masakr koji su 7. januara počinili francuski ekstremisti u redakciji pariskog lista Šarli ebdo izazvao je paniku širom Evrope zbog mogućih novih udara islamista, a na porast broja terorističkih napada širom Starog kontinenta uzdigli su se desničarski pokreti, pozivajući na mržnju prema svemu muslimanskom.Tako su pripadnici Engleske lige odbrane iz Britanije poručili da bi rado polomili kosti svim muslimanima, zanemarujući to što mnogi od njih nemaju nikakve veze s terorističkim napadima.- Muslimani, ubice, bežite s naših ulica. Nema više Al Kaide - poručili su pripadnici nekoliko britanskih desničarskih pokreta koji su se priključili Engleskoj ligi odbrane.Malo manje ekstremne stavove zastupaju čak i neki visoki funkcioneri. Jedan od njih je lider Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Najdžel Faradž, koji je optužio vlasti svoje zemlje da su zatvarale oči na masovnu imigraciju muslimanskog življa, koje je širom Ostrva stvorilo svoje getoe.- Oni se nisu asimilovali i uključili društvo, već su u svojim okvirima postali jezgro širenja šerijata - naglasio je Faradž, što je izazvalo niz kritika na njegov račun.Slično raspoloženje je i u Francuskoj, u kojoj su se za sedam dana dogodila 54 antimuslimanska incidenta.Politički analitičar Dušan Janjić upozorio je da prošlonedeljna krvoprolića u Francuskoj - u kojima je ubijeno 17 osoba, a za koja odgovornost preuzimaju i Islamska država (IS) i ogranak Al Kaide iz Jemena - nisu izolovani teroristički akti.- To je deo rata koji se već uveliko vodi na prostoru Sirije i Iraka. IS pokušava da prenese strah sa tih prostora u Evropu i oslabi stabilnost vodećih država. Ovo je veoma ozbiljna situacija, iz koje mogu da se izrode politički, socijalni, etnički i verski sukobi - istakao je Janjić za Kurir.Inače, juče je Svetska unija muslimanskih ulema ocenila da odluka brojnih listova u svetu da objavljuju karikature proroka Muhameda nije mudra.To može samo da podstakne mržnju, ekstremizam i tenzije - zaključuju oni.

IS upozorio Šarli ebdoNOVA KARIKATURA JE GLUP ČINRadio Islamske države (IS) ocenio je juče da je veoma glup čin to što je francuski satirični časopis Šarli ebdo na svojoj naslovnici ponovo objavio karikature proroka Muhameda. Negativne reakcije na to imao je i zvanični Teheran, koji je taj potez nazvao uvredljivim i provokativnim.- Naslovnica francuskog magazina provocira emocije muslimana i mogla bi da bude iskra plamena začaranog kruga ekstremizma - rečeno je iz Teherana.Optužbe iz TurskeERDOGAN: ZAPAD JE KRIV ZA MASAKRTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Zapad kriv za masakr koji su počinila braća Said i Šerif Kuaši u redakciji Šarli ebdoa, a da sada pokušava da svali krivicu na muslimanski svet. Sličan stav zauzeo je juče i sirijski lider Bašar el Asad, naglasivši da se krvoproliće u Francuskoj dogodilo jer Zapad podržava terorizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track