(VIDEO) ZNALI ZA NJEGA: Ubica iz Pariza Amedi Kulibali bio na američkoj listi terorista
Foto: Youtube

Na crnoj listi

(VIDEO) ZNALI ZA NJEGA: Ubica iz Pariza Amedi Kulibali bio na američkoj listi terorista

Planeta -
CNN javlja da je ime tog 32-godišnjeg džihadiste bilo na dugačkom spisku potencijalnih terorista (TIDE) sa još milion imena.

VAŠINGTON - AmedI Kulibali, kog je policija u petak likvidirala u akciji oslobađanja talaca u jevrejskoj prodavnici u predgrađu Pariza, bio je na listi terorista Sjedinjenih Američkih Država.

Kulibali je na tom popisu bio "izvesno vreme", rekao je jedan američki zvaničnik za CNN. Ta televizijska kuća dodaje da je ime tog 32-godišnjeg džihadiste bilo na dugačkom spisku potencijalnih terorista (TIDE), ali da je na njoj otprilike milion imena.

Kulibali je ubio policajku u Monružu dan pre nego što je zaposeo jevrejsku radnju, gde je ubio četvoro ljudi i držao taoce. Po sopstvenom priznanju, svoja nedela je koordinirao sa Saidom i Šerifom Kuašijem, braćom koja su u sredu 7. januara ubili 12 osoba u napadu na satirični nedeljnik Šarli edbo u Parizu. Braću su ubili pripadnici elitne jedinice francuske armije u akciji na štampariju u Damartin el Goelu, mestašcetu na 40-tak kilometara od Pariza.

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da je Kalibali "nesumnjivo imao pomagača". Američke vlasti su ranije već potvrdile da su braća Kuaši "godinama" na američkoj crnoj listi terorista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track