MILOMIR MARIĆ: Ništa se nije promenilo u svesti ljudi, Draža je za njih i dalje izdajnik
Foto: Damir Devišagić

Rehabilitacija Mihailovića

MILOMIR MARIĆ: Ništa se nije promenilo u svesti ljudi, Draža je za njih i dalje izdajnik

Društvo -
Propaganda Dražu i dalje prikazuje u svetlu izdajnika i porede ga sa Antom Pavelićem. Ta svest se nije promenila u Srbiji, iako se došlo do značajnih novih otkrića. Teško je tu crnu legendu srušiti, jer se ona prenosi s kolena na koleno, kaže poznati televizijski novinar Milomir Marić

BEOGRAD -Ja sam prvi u svojoj emisiji pustio Dražin fono govor sa suđenja. Kad sam bio mali pitao sam svog dedu: „ Jel deda jesi li bio četnik ili partizan?“, on mi je rekao samo „ Kako kada, Kada su bili jači četnici, bio sam četnik, a kada su bili jači partizani bio sam partizan, kaže poznati novinar Milomir Marić za portal Kurira na vest o rehabilitaciji Draže Mihailovića i dodaje:

-Kada sam odrastao počeo sam da istražujem ko su četnici. Razgovarao sam i sa Dražinom ćerkom Gordanom. Kao mlad novinar želeo sam da upoznam narodne neprijatelje, putovao sam i viđao s četnicima. Upoznao sam Popa Đujića, Zvonka Vučkovića i video sve žive četničke vojvode. Ja sam 1980 – tih prvi otkrio sve dokumente o hvatanju Draže Mihailovića, koje je državna komisija iz pomoć UDBE, KOS i vlade otkrila te iste dokumente tek pre par godina, kaže za portal Kurira Marić.

Marić dodaje da sve ono što su oni otkrili o hvatanju Draže Mihailovića, on je 30 godina pre njih otkrio. Za njega je podmetanje pesćih kostiju koje je komisija otkrila na mestu gde je Draža streljan na Adi Ciganliji, podvala sinova i unuka nekadašnjih udbaša.

-UDBA još uvek vlada Srbijom ma kako se zvala demokrtska, regormisana, kaže Marić i dodaje da su sinovi očeva i deda koji su danas u bezbednosnim službama hteli potpuno da sakriju taj zločin i zbog toga u tim službama vlada nepotizam do dana današnjeg.

Na pitanje da li će se rehabilitacijom Draže Mihailovića nešto promenti, Marić dodaje da ne veruje. On kaže da u srpskom parlamentu su partizani i četnici izjednačeni, ali da to ništa ne znači.

-Ništa se nije promenilo u svesti ljudi. Propaganda Dražu i dalje prikazuje u svetlu izdajnika i porede ga sa Antom Pavelićem. Ta svest se nije promenila ni u Srbiji, iako se došlo do značajnih otkrića. Teško je tu crnu legendu srušiti, jer se ona prenosi s kolena na koleno, kaže na kraju poznati televizijski novinar Milomir Marić.

Pred Višim sudom u beogradskoj Palati pravde danas je rehabilitovan general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović. Sud je usvojio zahtev za rehabilitaciju i tako poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Današnja odluka suda da se "Mihailović smatra neosuđivanim" pozdravljena je u sudnici burnim aplauzom.

(A.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track