DRAMATIČNO! NOVA KRIZA NA BALKANU Bakir cepa Bosnu! Vučić: Da sam ja ovo rekao, završio bih u Hagu
Foto: Dado Đilas, Profimedia, Zorana Jevtić

NA IVICI SUKOBA POSLE SRAMNE IZJAVE BošnjačkOG članA Predsedništva

DRAMATIČNO! NOVA KRIZA NA BALKANU Bakir cepa Bosnu! Vučić: Da sam ja ovo rekao, završio bih u Hagu

Politika -

Neki misle da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, te da Izetbegovićeva izjava da se nada da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosova komplikuje mnogo toga u regionu, kaže predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da će provokacija bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića imati dalekosežne političke i pravne posledice. Šef države je poručio da bi njega, da je kojim slučajem on rekao da Republika Srpska treba da bude nezavisna, oterali u Hag!

Vučić ističe da neki misle da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, te da Izetbegovićev intervju, u kom kaže da se nada da će BiH priznati nezavisnost Kosova, komplikuje mnogo toga u regionu.

- Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda - kazao je Vučić, kao i da će srpski odgovor uslediti za nekoliko dana.

foto: Dragana Udovičić

- Mnogo se toga promenilo tim intervjuom, i ne samo da se on (Izetbegović) nada priznanju Kosova, a da se teritorijalni integritet BiH brani ratom dok, s druge strane, kako ispada, Srbija valjda treba da isporuči delove svoje teritorije uz kafu i ratluk - kazao je Vučić i dodao da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati, iz svih uglova, i probati da nađe najbolje rešenje.

Predsednik Srbije je još kazao i da bi „nam već ceo svet pao na glavu“ da je kojim slučajem on dao takvu izjavu:

- Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna, oterali bi me u Hag u roku od 15 dana.

Na pitanje o Izetbegovićevoj izjavi o priznanju Kosova, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da će pratiti stav Beograda.

Anđelković: Izetbegovićev ekstremizam potkopava opstanak BiH

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Izetbegović ovakvim nastupom potkopava opstanak BiH.

foto: Profimedia

- Izetbegovićev ekstremizam i agresivnost najviše potkopavaju opstanak BiH. S jedne strane tera RS iz BiH, jer u Bakirovoj Bosni ne bi imala nikakva prava, a s druge strane šalje poruku i Zapadu da je teško očuvati jedinstvo države u kojoj se oni ponašaju agresivno prema drugim - naveo je Anđelković, dok analitičar Branko Radun ističe da za Izetbegovićeve izjave postoje unutrašnji i spoljni motivi:

- Unutrašnji su ti što on gubi pozicije u bošnjačkom telu, preti mu smena, čak i unutar stranke, rejting mu je vrlo nizak. A spoljni motiv je taj što bi krugovi moći, pre svega Vašington, voleli da on malo pritisne Srbiju, i tako se sve uklopilo.

foto: Dado Đilas

Kontranapad Milorad Dodik bez dlake na jeziku

SRBIJA DA BAKIRA PROGLASI PERSONOM NON GRATA

Milorad Dodik, predsednik RS, kazao je da BiH neće priznati nezavisnost Kosova jer RS na to nikad neće pristati, ali da smatra da bi Izetbegović, nakon izjave o KiM, trebalo da postane persona non grata u Srbiji.

- Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije, bez obzira na to da li je vlast ili opozicija. Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir posle ovoga najmanje treba da bude persona non grata u Srbiji - kazao je Dodik za TV Prva, kao i da je to njegovo mišljenje i da ne želi ništa da sugeriše Srbiji i Vučiću.

- Vučić ima autentičnu politiku, a što se mene tiče, mislim da je krajnje vreme da se uzvrati tom merom. Ovo je u kontinuitetu, Srbija stalno šalje poruke da želi da poboljša odnos, Vučić stalno govori da su odnosi Srba i Bošjaka ključni za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir pa kamenuje Vučića, tuži ga međunarodnom sudu bez osnova, a sada bi da menja karte... - kazao je Dodik, kao i da se Izetbegović s mržnjom odnosi prema Srbiji. On je kazao i da je bošnjački član Predsedništva BIH nedosledan:

- On bi priznao Kosovo, radio nešto u Sandžaku, a onda bi napao RS iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazidržavom. To je jedna nedoslednost: ako priznate Kosovo, onda morate RS, ali kod njega je ta politika „ujutru jedno, u podne drugo, naveče treće“.

foto: AP

Bakir Izetbegović

SAD SE PERE

Iz kabineta Bakira Izetbegovića juče je saopšteno da je novinska agencija Tanjug netačno prenela delove intervjua koji je Izetbegović dao za Dojče vele. Kako su naveli, delovi intervjua su bili izvan konteksta.

- Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz kabineta člana Predsedništva BiH upozoreno da informacija koju su preneli ne odgovara istini, u šta se lako može uveriti pregledanjem video-intervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti - navedeno je u saopštenju, kao i da umesto da isprave vest, iz ove agencije su „nastavili da obmanjuju javnost, čime je postalo jasno da oni nisu slučajno pogrešili nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi BiH i Srbije“.

Reagovanja

foto: Marina Lopičić

Milovan Drecun

IZETBEGOVIĆ OSTAO ZAROBLJEN U RATU

Izetbegović je ostao zarobljen u ratu, u prošlosti koju je definisao njegov otac sa svojim ciljevima. To je viđenje BiH u kojoj nema srpskog naroda ili je on trebalo da bude drugorazredan. To srpski narod nije prihvatio.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Miodrag Linta

OVO JE STAV VEĆINE BOŠNJAKA

Navedeni neprijateljski stav prema Srbiji podržava velika većina bošnjačkih političara i intelektualaca. Šta se može očekivati drugo od Bakira Izetbegovića, koji zastupa veliku laž da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a zajedno sa RS počinila tobožnji genocid nad bošnjačkim narodom.

foto: Marina Lopičić

Nikola Selaković

IZETBEGOVIĆEVA IZJAVA BOLI

Nije suština u tome da li on to može nego u tome da posle višegodišnjeg ulaganja u odnose sa BiH čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi. Boli izjava Izetbegovića, ali i licemerje međunarodne zajednice, koja po starom običaju primenjuje različite aršine kad je u pitanju Srbija.

foto: Fonet

Nenad Popović

OVO JE PLAN DA SE SLOMI SRBIJA

Pitanje je ko želi novo zaoštravanje odnosa i u čijem interesu Izetbegović daje takve izjave. Očito onim zapadnim državama koje ne skrivaju svoju nameru da dodatno vrše pritisak na Srbiju i da je ucenjuju kad je reč o Kosovu.

foto: Nebojša Mandić

Dragan Marković Palma

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA REAGUJE

Skandalozno je, ali i indikativno da niko od međunarodne zajednice ne reaguje. Šta bi se desilo kada bi Dodik pomenuo referendum o otcepljenju RS od BiH? Digla bi se i kuka i motika i iz Brisela i Vašingtona. Pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje.

foto: Kurir

DANAS NOVI BROJ

GLOSSY MANIJA NE JENJAVA: PRVI BROJ VAS JE ODUŠEVIO, A DANAŠNJE IZDANJE ĆE VAS RASPLAKATI

Intrigirale su vas priče poznatih u prvom izdanju najtiražnijeg magazina o poznatima - Glossy, a danas vas očekuje potresna ispovest zvezde koja će vam sigurno naterati suze na oči.

Za nju se verovalo da je dama čelične naravi, a ona sa sobom nosi jednu od najpotresnijih životnih priča na estradi.

O kome je reč saznaćete danas u novom izdanju magazina Glossy koji vam Kurir poklanja svake srede.

Živite život poznatih, čitajte Glossy.

foto: Glossy

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track