DA NAM NAPAKOSTI: Zapad sramnom rezolucijom pravi haos u Srbiji!
Foto: Reuters

Koriste Srebrenicu

DA NAM NAPAKOSTI: Zapad sramnom rezolucijom pravi haos u Srbiji!

Politika -
Aktuelizovanje zločina od pre 20 godina pokušaj je da se izazovu nove tenzije i trvenja, smatraju analitičari. Ni za jedan zločin počinjen nad Srbima tokom ‘90-ih nijedna zemlja nije tražila osudu rezolucijom

BEOGRAD - Rezolucija o Srebrenici samo je još jedan u nizu političkih pritisaka na našu zemlju kako bi se nametnuo takozvani Dejton 2 i izazvala nestabilnost u Srbiji, smatraju politički analitičari.Oni ne vide drugi smisao insistiranja na rezoluciji, osim da izazove nove tenzije, trvenja i da destabilizuje prilike na Balkanu, kako je Vlada Srbije i navela u pismu koje je poslala stalnim članicama SB UN.Niko od naših sagovornika, niti zvaničnika Srbije ne spori da se zločin u Srebrenici pre 20 godina dogodio i da počinioci moraju da odgovaraju, ali se postavlja pitanje da li je u ovom momentu bilo neophodno to pitanje podgrejati i podići na toliki nivo. Analitičari podsećaju i da je srpska skupština još 2010. godine donela Rezoluciju o Srebrenici, ali i na to da za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nijedna zemlja nije imala volje da učini isto.Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Zapad nametanjem pitanja Srebrenice i rezolucije o tom zločinu pokušava da nametne takozvani Dejton 2.- Oni žele da stave genocidni pečat na Republiku Srpsku, a Srbija je dužna da je brani. Sve što je na nižem nivou, nije presudno, ali Savet bezbednosti UN je druga priča, najviša instanca - rekao je Anđelković.Njegov kolega Branko Radun podseća da priča o Srebrenici nije od juče.- Ona ima svoju težinu na globalnom planu, pa tako porodica Klinton Bosnu smatra kao neko svoje zaveštanje. Ovo nije samo pritisak na Srbiju već i na Republiku Srpsku. Britaniji i Americi Srebrenica je veoma bitna jer je ona u stvari postala alibi za smenu neposlušnih režima - rekao je Radun.Da je 20-godišnjica od zločina u Srebrenici dobro došla kako bi se poteglo pitanje rezolucije smatra urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.- Takođe, zapadne sile na ovaj način žele da se operu i da operu sopstvenu odgovornost za ono što su učinile 1995. i 1999. godine, kada su se umešale u građanski rat na tlu bivše Jugoslavije. I treće, to je pritisak na Republiku Srpsku - rekao je Vukadinović.Povodom novonastale situacije oglasio se i stalni izvestilac za BiH u Evropskom parlamentu Kristijan Dan Preda.- Rezolucija u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu - rekao je Preda i dodao da rezoluciju nisu tražili jer nisu smatrali da bi to bilo od pomoći u sadašnjem kontekstu.

Zorana MihajlovićBIĆU PODRŠKA VUČIĆUPotpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je juče da će zajedno sa Vučićem odati poštu žrtvama nastradalim u Srebrenici.- Činjenica je da moramo da mislimo o budućnosti, da se ne vraćamo u prošlost i ukoliko premijer Vučić odluči da ide u Srebrenicu, svakako ću biti uz njega da odamo poštu žrtvama - izjavila je Mihajlović.

Milorad DodikIZAZIVAJU NESTABILNOSTMilorad Dodik, predsednik RS, kazao je da bi donošenje rezolucije zemlju učinilo nestabilnijom.- Britanski predlog rezolucije potpuno je nekorektan, neprihvatljiv, rezultat je stereotipa i ne doprinosi pomirenju - poručio je Dodik. On je dodao i da je uveren da rezolucija o Srebrenici neće biti iglasana u Savetu Bezbednosti Ujedinjeni Nacija:- Ona neće čak biti ni na dnevnom redu u SB UN. POstoje mehanizmi da se to spreči - rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track