Med – idealan saveznik lepote
Foto: Shutterstock

Priručnik za lepotu

Med – idealan saveznik lepote

Život -
Pošto blagotvorno deluje na kožu i kosu, med se od davnina koristi kao sastojak mnogih preparata za negu. Neke od njih lako možete napraviti i sami

Odavno je poznato da med, pored toga što je izuzetno zdrav u ishrani, zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava izuzetno blagotvorno deluje na kožu, pa je redovno korišćen u nezi lica, tela i kose. Upravo zato što hrani kožu, nadoknađuje joj vlagu i poboljšava cirkulaciju, mnogi proizvođači ga danas koriste kao sastojak krema, sapuna i gelova za tuširanje. Za sve one koji žele da zablistaju i da im koža i kosa povrate sjaj, donosimo nekoliko isprobanih recepata za maske i pomade, čija je priprema izuzetno jednostavna i veoma jeftina.

Balzam za usneUsne ne sadrže lojne ili znojne žlezde koje bi ih učinile vlažnim i zato ih je potrebno hraniti balzamima i melemima da se ne bi sušile i pucale. Barem dva puta nedeljno, najbolje uveče, namažite ih tankim slojem meda. Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje ovaj pčelinji dar sadrži, usne će vam postati sveže i jedre. Med je lekovit i za ispucale usne, veoma efikasno smiruje upalne procese i zaceljuje ranice u uglovima usana.Protiv akniPošto med ima antimikrobno i antibakterijsko dejstvo, odličan je saveznik u borbi sa aknama, uništava bakterije i smiruje crvenilo i iritaciju kože. Nanesite malo meda na akne ili fleke na licu i ostavite da deluje 20 minuta. Zatim ga isperite. Za opekotineMed umirujuće deluje na kožu izgorelu od sunca jer je štiti i vlaži. Pomešajte malo meda sa aloja verom i nanesite na opečen deo kože – to će joj pomoći da brže zaceli.Protiv bradavicaNanesite med na problematične delove dva puta dnevno i vrlo brzo ćete videti rezultate.Piling IAko pomešate med i sodu bikarbonu, dobićete odličan prirodni piling za uklanjanje grubih i suvih delova kože. Nežno, kružnim pokretima, utrljajte ovu smesu na lice i telo posle tuširanja i potom isperite toplom vodom.Piling IIKašiku meda pomešajte sa 2 kašike mlevenih badema (krupnije mleveni za telo, sitnije za lice) i dodajte pola kašike limunovog soka. Kašom nežno izmasirajte lice ili telo i isperite mlakom vodom.

Laktovi i kolenaPomešajte kašiku meda s kašikom maslinovog ulja i dodajte malo limunovog soka. Smesu nanesite na suve delove kože, poput kolena i laktova i ostavite da deluje 20 minuta. Potom je temeljno isperite.Čista leđaPomešajte nekoliko kašika meda sa sokom od pomorandže i namažite leđa: med će nahraniti kožu, a pomorandža isušiti bubuljice. Isperite posle 5-10 minuta.Krema za noktePomešajte kašičicu meda i pola kašičice kokosovog ulja. Nanesite na nokte i pustite da deluje barem pola sata. Ostatak možete staviti u frižider i koristiti po potrebi.

Za lepši tenPomešajte 2 kašike mleka s dve kašike meda. Nanesite na lice i ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.Za lepe i glatke rukeU malo meda dodajte kašiku šećera, istrljajte ruke, ostavite nekoliko minuta, pa isperite.Kupke Od meda i lekovitog bilja→ U vodu za kupanje stavite 3 kašike meda, nekoliko grančica ruzmarina i nekoliko cvetova lipe (ili kesicu lipovog čaja). Banjanje u ovako obogaćenoj kupki omekšava kožu i opušta telo.Od meda i mleka→ Pomešajte pola šoljice meda i 2 šolje mleka, pa dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Tu mešavinu sipajte u vruću vodu u kadi, zaronite i uživajte. Kupka deluje relaksirajuće i odlično će vam nahraniti kožu.

Za negu koseLosion za bujnu kosu Med i sirće ojačaće koren vaše kose i dati joj gustinu. Po kašiku meda i sirćeta stavite u pola čaše mlake vode, dobro promešajte i stavite u bočicu sa raspršivačem. Opranu kosu prosušite peškirom, poprskajte pripremljenim losionom i umasirajte u vlasište da što bolje upije.Za neposlušne vlasiPomešajte kašičicu meda i malo vode. Kosu operite kao i uvek, a potom utrljajte medenu vodicu i isperite.Protiv elektricitetaAko imate problema sa naelektrisanom kosom, ne očajavajte. U litar vode dodajte kašiku meda i nakon svakog šamponiranja zalijte kosu ovom tečnošću.Melem za oštećenu kosuKašičicu meda umešajte u šampon pre pranja, da biste nahranili oštećene vlasi. Med možete pomešati i sa kašičicom maslinovog ulja radi dubinske regeneracije. Mešavinu nanesite na suvu kosu pre pranja i pustite da deluje 15 minuta.Osvežavajući tonik→ Skuvajte jak čaj od kamilice u koji ćete dodati sok isceđen iz cele veze peršunovog lista. Kada se prohladi, dodajte kašičicu meda. Pripremite tampone od vate, natopite ih čajem i držite ih na očima sve dok ne osetite poboljšanje (natapajući povremeno vatu). Oblog za kapke→ Umutite žumance, pa dodajte po kašičicu maslinovog ulja, mleka i meda. Smesom namažite kapke i podočnjake. Posle 15 minuta isperite vatom natopljenom u čaj od kamilice i lice namažite kremom.Maska za sve tipove kože→ Kašiku soka od grožđa i po kašičicu meda, maslinovog ulja i belog brašna dobro izmešajte i nanesite na lice. Skinite masku posle 20 minuta obilnim ispiranjem mlakom vodom. Nakon toga nanesite kremu.

Avokado za suvu kožu→ Pomešajte 2 kašičice meda s malo pasiranog avokada i kašičicom jabukovog sirćeta. Dodajte sneg od jednog belanceta i kašičicu maslinovog ulja. Masku u debelom sloju stavite na lice i držite 20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.Med i jabuka→ Kašiku meda i oljuštenu jabuku izmiksajte u blenderu. Smesu nanesite na lice i nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.Vitaminska maska→ Odlična za problematičnu kožu je maska od limuna i meda. Iscedite sok od pola limuna i u njemu rastvorite kašiku meda. Nanesite masku na lice, ostavite da deluje 5-10 minuta, a zatim isperite. Limunska kiselina uništava bakterije, a med hrani i smiruje nadraženu kožu.

Pripremila: Nataša Bajat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track