(VIDEO) PANIKA U AUSTRALIJI: Riba koja hoda po kopnu i guši životinje!
Foto: Jutjub

Šta sve nećemo videti

(VIDEO) PANIKA U AUSTRALIJI: Riba koja hoda po kopnu i guši životinje!

Ludi svet -
Perca je u stanju da šeta kopnom i do šest dana jer uz škrge poseduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je

Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potiče iz jugoistočne Azije, ali i koja je u poslednjih desetak godina uspela da se raširi sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopštu paniku u Australiji jer se po prvi put pojavila nedaleko od obale.

Perca je u stanju da šeta kopnom i do šest dana jer uz škrge poseduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je.

Reč je o ribi koja u novim staništima predstavlja veliku opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nejtan Voltam sa Univerziteta Džejms Kuk upozorio da će najverovatnije izazvati katastrofu ukoliko počne da širi populaciju i u Australiji.

Premda je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne veruju da je tako daleko uspela samostalno da dopliva pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njenu migraciju krivi ribarski brodovi.

http://www.youtube.com/watch?v=aPqRY8dLVVA

“Perca je u stanju da poremeti ravnotežu staništa u koje se naseli. Zato sarađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu”, rekao je Voltamm, koji je zamolio ljude da odmah prijave ukoliko je ugledaju.

http://www.youtube.com/watch?v=A4x1f6-3g7Q

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track