MILE KEKIN (HLADNO PIVO) ZA KURIR: Mladi baš imaju razloga za bes!

Intervju, frontmen benda Hladno pivo pred koncert u Hali sportova

MILE KEKIN (HLADNO PIVO) ZA KURIR: Mladi baš imaju razloga za bes!

Pop kultura -
Komunističku diktaturu zamenila je mafijaška demokratija. Njoj je u interesu da stvara neprijatelje, zato lepo sarađuje s desnicom, crkvom i navijačkim klubovima

Jedna od najpopularnijih pank grupa u regionu Hladno pivo iz Zagreba održaće 26. februara koncert u beogradskoj Hali sportova.Milan Mile Kekin, frontmen benda, kaže da su u toj dvorani imali nekoliko nezaboravnih koncerata, a da i od ovog ne očekuju manje. Za Kurir govori o novom albumu i nezadovoljstvu prema aktuelnoj politici.- Biće mnogo suza i znoja, svaki naš nastup je maksimalno nabrijan, a pogotovo ukoliko je publika deo tog nastupa i diše s nama. Prvi koncert u Hali sportova pre sedam godina je jedan od onih nastupa koje ne možeš zaboraviti, cela dvorana se tresla, prvih nekoliko pesama od vriska publike nismo čuli šta sviramo.Za dve decenije prešli ste od alternativnog do mejnstrim benda. Kako odgovarate na kritike da ste skrenuli s puta panka i šta je doneo novi album „Dani zatvorenih vrata“?- Tokom vremena naučili smo bolje da sviramo i proširili smo vidike, nismo nikad hteli da budemo robovi nekog stila ili pravca. Svaki album je nova priča jer uvek pre rada na njemu nemamo jasnu viziju kuda ćemo krenuti. DZV je snimljen u improviziranom studiju, skoro u šupi, možemo reći, bez ve-cea. Ispao je tvrđi i oštriji od prethodnog.Kome zatvarate vrata?- Jednoumlju i bezumlju, netoleranciji i gluposti, neslobodi i granicama.Svoje pesme pevate isključivo na maternjem jeziku, zašto ne i na engleskom?- To je jezik na kojem ljubim i psujem, pa mi nekako prirodno da na njemu i pevam.U vašim pesmama je mnogo osude društva i politike. Kakav je vaš stav o aktuelnoj politici?- Smatramo da ako neko ugrožava slobodu drugog, za njega slobode ne bi trebalo biti. Problem je u tome što institucije ne funkcionišu osim za vlastitu dobrobit, a države služe sebi samima kao smisao postojanja, a ne kao sistem poboljšanja života za ljude u zajednici.Živeli ste i u Nemačkoj, BiH i Hrvatskoj. Često ste pisali da ste se osećali kao stranac. Da li vas je ta pozicija marginalca opredelila za pank?- Pa verovatno je to uticalo na moj muzički razvoj. Kad si uvek onaj novi u društvu, normalno je da ćeš razviti kritičan stav prema društvu. Teško da sam s takvom biografijom mogao završiti u etno-muzici.

Ruše sve tabue... Hladno pivo
Ruše sve tabue... Hladno pivo

Pre dve godine bili ste meta osude zbog lažnih informacija da idete iz Hrvatske. Odakle toliki bes mladima danas?- Mislim da je svima jasno odakle bes starih i mladih - komunističku diktaturu zamenila je mafijaška demokratija. Jasno je da naročito mladi imaju razlog za bes. Toj mafijaškoj demokratiji je u interesu da stvara spoljne i unutrašnje neprijatelje, zato lepo sarađuje s krajnjom desnicom, crkvom i navijačkim klubovima.Tada ste u otvorenom pismu napisali da je normalno da se ponekad osećate kao da želite da odete. Da li je i dalje ostalo ponekad ili vas polako stiže umor?- Zna da me uhvati malodušnost, ali se ne dam. Kad stanem na binu, vrati mi se snaga i volja i vera u muziku i umetnost. Dokle god bude tako bilo, baviću se ovim lepim poslom.

Najbolji bend u regionuHLADNOM PIVU NAGRADA RADIJA 202Titulu najboljeg benda u regionu Hladno pivo je nedavno dobilo od radija Beograd 202 u okviru već tradicionalnog „Rok godišnjaka“, u kome slušaoci biraju najpopularnije bendove i rok ostvarenja prethodne godine u pet kategorija. Album „Dani zatvorenih vrata“ i u Hrvatskoj je proglašen za najbolji rok album godine.Da bi opravdali ukazano poverenje, već na samom početku nove godine snimljen je i šesti spot za jednu od najemotivnijih pesama s poslednjeg diska „Lijepa riječ“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track