DOKTORKA IZ SJENICE BAŠ JE BAKSUZ: Čekala sam posao 5 godina, a sad me najurili i iz pekare
Foto: Printscreen/Facebook

Diplomu nema kome da pokaže

DOKTORKA IZ SJENICE BAŠ JE BAKSUZ: Čekala sam posao 5 godina, a sad me najurili i iz pekare

Žena -
Doktorka opšte medicine iz Sjenice Jasmina Tahirović već pet godina traži posao, a onda je obukla mantili, ali za rad u pekari. Postala je prodavačica hleba i peciva u lokalnoj pekari.

Naime, posle pet godina traganja za poslom i tri sedmice rada u pekari, doktorka je opet bez posla.

"Ta medijska pažnja i buka koja se digla u gradu vlasnicima nije prijala i rekli su mi da ne mogu tu da budem", rekla je Jasmina naglašavajući da se oseća povređeno i da su vlasnici pekare prema njoj bili korektni sve dok se o njoj nije saznalo u medijima.

Jedan od vlasnika pekare, ne želeći da se pojavi pred kamerama, negirao je da je doktorku Jasminu ostavio bez posla zbog medijske pažnje. On je rekao da je ona na dvedeset dana zamenjivala drugu radnicu, da više nije u mogućnosti da joj daje platu i da inspekcija nije dolazila u njegovu radnju.

Jasmina je diplomu doktora, u redovnom roku stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2010. godine, stažirala je u Kliničkom centru Srbije. Skromnost ne uspeva da sakrij i pojašnjava da nije u situciji da bira i da "nema veza" preko kojih bi obukla beli mantil i obezbedila sigurnu egzistenciju.

Ona je ispričala da pre "angažmana" u pekari nije nigde radila, ali i da nije imala problema što radi kao prodavačica hleba i peciva. Mušterije i poznanici čudili su se, priznaje ona, šta doktorka radi u pekari, pa joj je na početku to bilo malo teško.

"Mali je grad, svi me poznaju. Bilo je ono, a doktorka, šta radiš ti tu. Rekoh, eto radim. Prvih dana su se čudili, ali su se navikli na mene", navodi ona i dodaje da su joj oba roditelja bolesna, pa je zbog troškova morala, bez obzira na to što ima diplomu medicinskog fakulteta, da se zaposli u pekari.

Prema njenim rečima, u kući imaju očevu penziju od 13.000 dinara, a u pekari je trebalo da primi platu od oko 20.000 dinara.

Dodaje da su je mušterije često pitale zašto ne ode u Nemačku ili neku drugu zemlju, gdje se oni sa diplomom medicinskog fakulteta više vrednuju i uvažavaju.

Bilo je slučajeva da su mušterije u pekari pitali Jasminu za lekarske savjete. Jednom prilikom imala je i lekarsku intervenciju.

"Jednoj ženi je pao šećer pa smo tu, u pekari, intervenisali i dali joj šerbe. Bilo je nekih koji su pitali 'boli me ovde, šta mi je'. Dešavalo se", rekla je Jasmina kroz smeh.

Ne može da kaže kako vidi svoju perspektivu i naglašava da će ponovo pokušati da nađe neki drugi, bilo kakav, jer je zbog porodičnih razloga vezana sa Sjenicu. Posao lekara tražila je i u Novom Pazaru, ali su joj i tamo rekli da tih kadrova imaju višak i da prednost prilikom zapošljavanja imaju lokalni kadrovi.

"Nadam se i u ovu državu, da će neko pokušati nešto da promeni, ne samo kada sam ja u pitanju, verovatno ovakvih slučajeva ima više", poručila je Jasmina Tahirović.

U Sjenici oko dvadesetak lekara je na tržištu rada, a za posao u neku od zdravstvenih ustanova se konkuriše nakon što Ministarstvo zdravlja raspiše konkurs.Zvaničnih reakcija na slučaj doktorke Jasmine kao i eventulanih ponuda za posao još nema. Većina građana Sjenice osuđuje slučaj svoje sugrađanke, ističući da je današnje društvo postavljeno na takvim osnovama da mladi ne znaju šta da rade i kako da traže svoju budućnost i egzistenciju.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track