AMBASADOR NEMAČKE: Vaša je stvar da li ćete da menjate Ustav i rezoluciju o Kosovu
Foto: Marina Lopičić

Hajnc Vilhelm otvoren

AMBASADOR NEMAČKE: Vaša je stvar da li ćete da menjate Ustav i rezoluciju o Kosovu

Politika -
Diplomata istakao da Berlin zanima pre svega primena Briselskog sporazuma

BEOGRAD - Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da eventualna promena Ustava Srbije i usvajanje nove rezolucije o KiM predstavlja unutrašnje pitanje Srbije.

On je istakao da Berlin zanima pre svega primena Briselskog sporazuma.

On nije želeo da se upušta u komentarisanje nedavne izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je nagovestio mogućnost usvajanja nove rezolucije o KiM u parlamentu posle formiranja nove vlade.

"Nije moje da komentarišem eventualnu promenu Ustava. Ja nisam srpski političar. Pitajte Aleksandra Vučića ili nekog drugog", rekao je Vilhelm na molbu novinara da se osvrne na Nikolićevu izjavu.

Upitan šta zvanični Berlin očekuje od Srbije u tom smislu, on je odovorio:"Ništa". "Mi očekujemo implementaciju Briselskog sporazuma, koja je u toku. To pitanje je unutrašnje pitanje Srbije da li će i kako da promeni Ustav. Ja ne pitam vas da li Nemačka treba da promeni svoj ustav", rekao je Vilhelm novinarima pre predavanja "Nemačko-srpski odnosi juče, danas, sutra. Pogled na priključenje Srbije EU" na Univerzitetu Singidunum.

Predsednik Srbije rekao je pre dva dana da predstoji najosetljiviji deo pregovora u dijalogu sa Prištinom, koji uključuje temu pravosuđa i najavio mogućnost nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini.

On je naglasio da je zato neophodno da Beograd ima iskristalisan i jasan stav.

"Pravosuđe je zona u kojoj ni u Srbiji nemamo regulisane sve odnose. Tamo (na Kosovu) moramo da imamo vrsne sudije. To u ovom trenutku nije odmah izvodljivo, možda da šaljemo sudije na ispomoć, ali se to ne uklapa u sistem zakona Prištine. Takođe, ako Euleks hoće da menja mandat misije i brojno stanje, onda očigledno da moramo da postignemo novi dogovor", rekao je on.

Nikolić je najavio i mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.

"Ja ću, kako me budu zadužili. Ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikad nisam od toga bežao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi podnela vlada sama, i to ću svakako da uradim. Neću odmagati vladi", poručio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track