ALARMANTNO: Islamisti najveća opasnost po Austriju!

IZVEŠTAJ BEZBEDNOSNE SLUŽBE

ALARMANTNO: Islamisti najveća opasnost po Austriju!

Austrija -
U izveštaju o bezbednosti Službe za zaštitu ustavnosti (BVT) konstatuje se i da je prošle godine zabeležen rast kako levičarskog, tako i desničarskog ekstrmizma

BEČ - Najveću opasnost po bezbednost Austrije predstavlja versko motivisani ekstremizam i terorizam, a do sada je registrovano 230 Austrijanaca koji su otišli u džihad, navodi se u Izveštaju o bezbednosti Službe za zaštitu ustavnosti (BVT).

Prema izveštaju, radi se pre svega o mladim muslimanima druge i treće generacije, kao i konvertitima. Od 230 Austrijanaca njih 70 se vratilo u Austriju, a 40 je izgubilo život na ratištima. Od 174 krivičnih postupaka pokrenutih na osnovu paragrafa o terorizmu do sada je presudama završeno 14. Austrijske vlasti ističu da postoji razlog za zabrinutost, ali ne i neposredna opasnost po Austriju.

U izveštaju se konstatuje i da je prošle godine zabeležen rast kako levičarskog, tako i desničarskog ekstrmizma. Kada je reč o desničarskom ekstremizmu, porastao je broj krivičnih dela. Mete desničarsko-ekstremističkih grupacija su pre svega Jevreji, muslimani i njihove ustanove, stranci, Romi, kao i pripadnici LGBT populacije.

Zabeležen je i porast o kod krivičnih dela koje se ubrajaju u levičarski ekstremizam i to pre svega zbog aktivnosti protiv demonstracija desničara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track