KRONEN CAJTUNG: Balkan je najveća bezbednosna rupa EU!
Foto: Rojters

Kriminalna i terorisitčka ruta

KRONEN CAJTUNG: Balkan je najveća bezbednosna rupa EU!

Austrija -
Prema Europolu više od četiri miliona komada oružja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se u opticaju u državama Balkana

BEČ - Balkan je najveća bezbednosna rupa EU, koju su prepoznali i teroristi, jer većina oružja koje koriste dolazi baš iz tog regiona, tvrdi bečki dnevnik Kronen cajtung.

List ukazuje da su atentatori u Parizu koristili oružje poreklom sa Balkana, gde trenutno, prema procenama, ima četiri miliona neregistrovanog naoružanja na crnom tržištu.

Već decenijama kriminalci svih vrsta koriste balkansku rutu kao "kriminalni autoput" ka i iz Evrope.

Prema Europolu više od četiri miliona komada oružja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se u opticaju u državama Balkana.

"Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizovale na trgovinu oružjem. Švercuje se preko istih ruta preko kojih droga dospeva do Rusije i Evrope", ističe jedan neimenovani ekspert UN.

Uz to nestaju sve više granice između "normalnog" kriminala i terora.

"Iz Avganistana preko Balkana godišnje u EU dospeva heroin u vrednosti od oko 17 milijardi evra. Dobit od ovog posla dospeva u džepove Al kaide", tvrde eksperti.

Takođe i finansiranje radikalnih lica u Evropi ide preko Balkana.

"Novac pretežno dospeva do Austrije ili Lihtenštajna, gde se pere i potom može bez problema biti upotrebljen", tvrdi neimenovani ekspert u izjavi bečkom dnevniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track