KAKVI LIDERI, TAKAV I REZULTAT: Srbi izvisili za bečku skupštinu, Damnjanović naš jedini predstavnik
Foto: D. Milenković Dobila Na Mejl

Ko je gde posle bečkih izbora

KAKVI LIDERI, TAKAV I REZULTAT: Srbi izvisili za bečku skupštinu, Damnjanović naš jedini predstavnik

Austrija -
FPÖ je bio dovoljno fer da Damnjanovića postavi na poziciju za koju je bilo realno da će dobiti poslanički mandat

BEČ - S obzirom na višedecenijsku lošu organizaciju naše dijaspore u Austriji i Beču debakl kandidata srpskog porekla na pokrajinskim i gradskim izborima u austrijskoj prestonici 11. oktobra nije nikakvo iznenađenje.

Obraz srpske zajednice osvetlao je jedino Nemanja Damnjanović, prvi Srbin koji je ušao u bečku skupštinu i to kao kandidat Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koja je održala obećanje i pružila šansu Srbima. Damnjanović je osvojio 198 glasova, ali je ušao u skupštinu jer je FPÖ bio dovoljno fer da ga postavi na poziciju za koju je bilo realno da će dobiti poslanički mandat.

Nemanja Damnjanović
Nemanja Damnjanović

Zoran Aleksić i Nedeljko Savić bili su zato na ponižavajuće niskim pozicijma bečke Socijademokratske partije Austrije (SPÖ). Aleksić je bio na 119. poziciji i dobio je 216 glasova, a Savić je sa 189. mesta osvojio 166 glasova Nijedan nije ušao u bečku skupštinu.

Bez obzira na izborni neuspeh kod socijaldemokrata, treba istaći Savićev angažman u dijaspori, posebno uspešno realizovanu inicijativu da jedan park u Beču ponese ime Dijane Budisavljević, spasiteljke srpske dece iz logora ustaške NDH.

Nedeljko Savić
Nedeljko Savić

Za Marka Stijakovića na listi WWW (Lista Polischansky) glasalo je samo 12 osoba.Podsetimo, Kurir je, odmah pošto su austrijske partije objavile svoje liste za izbore u Beču, po ko zna koji put ukazao na problem organizovanja naše dijaspore u Austriji.

Tada smo podsetili na činjenicu da su lideri srpske zajednice u Austriji i Beču do te mere nejedinstveni i sujetni i da do sada nisu uspeli da poziciju i status Srba u Austriju odmaknu dalje od "dobro integrisanih gastarbajtera".

Marko Stijaković
Marko Stijaković

Vođeni ličnim interesima, lideri naše dijaspore i u Beču i u Austriji očigledno ne žele da, poput Turaka, iskoriste brojnost i potencijal naše dijaspore u alpskoj republici, već su nastavili dobro oprobani recept iz vremena prvih gastarbajtera po kojem su zvuci rodnog kraja i sportska okupljanja dovoljna "društvena" aktivnost naših zemljaka u Austriji.

Za to odgovornost snosi, pre svega, lider krovne organizacije Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić koji je zarad lične promocije pristao da bude deo poliitčke ikebane SPÖ, a ništa manja odgovornist nije ni na Borislavu Kapetanoviću, predsedniku Zajednice srpskih klubova u Beču, koju većina integrisanih Srba mlađe generacije u Beču, već po tradiciji, zaobilazi u širokom luku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track