LIDER AUSTRIJSKIH SLOBODARACA Štrahe: Pregovori sa Srbijom samo uz poštovanje Rezolucije 1244!
Foto: Prinskrin ORF

FPÖ pozdravio otvaranje poglavlja

LIDER AUSTRIJSKIH SLOBODARACA Štrahe: Pregovori sa Srbijom samo uz poštovanje Rezolucije 1244!

Austrija -
BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) pozdravila je otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom, ali i upozorila na obavezu poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244

"EU je konačno otvorila prva dva poglavlja sa Srbijom. Za razliku od Turske, sa kojom se već pregovara o 14 poglavlja, Srbija je i geografski evropska zemlja. Uz to sa Srbijom imamo zajedničku kulturu i vrednosti, tako da su pregovori sa tom zemljom logičan korak", naglasio je lider FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe.

On je u saopštenju upozorio pregovarače EU na fer pristup u pregovorima sa Srbijom. Štrahe je podsetio da se sa Srbijom otvara i poglavlje u vezi Kosova i u vezi sa tim podseća Uniju da stiktno mora da se pridržava Rezolucije 1244.

"Ta Rezolucija jasno kaže da je Kosovo srpska pokrajina. Težnji pojedinih političara EU koji su se previše zaneli da odvoje pokrajinu od srpske države, mora se energično suprostaviti", podvukao je on. Štrahe je istakao da je Srbija zaslužila poštovanje i pregovore na jednakom nivou.

"I pored epoha realnog socijalizma, rata koji je čitav NATO vodio protiv ove male zemlje i nakon toga potpune liberalizacije tržišta, Srbija je ostala važan politički, ali i ekonomski partner", smatra on. Posebno je istakao odlične kontakte koje Srbija ima sa Rusijom i koji, uveren je, mogu biti od koristi i EU. "Srbija je i značajni investitor u Rusiji. Čim budu ukinute nepravedne sankcije taj potencijal dobija na značaju i doprineće razvoju Evrope, koji svi želimo. Zato je važno da se pregovori sa Srbijom vode brzo i pre svega uspešno", naglasio je Štrahe.

Poslanik FPÖ u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović ističe da je odvano bilo vreme da se uđe u novu fazu pristupnih pregovora.

"Pozdravljam otvaranje prvih poglavlja. Srbija je deo Evrope i kao takvoj joj je mesto u EU", rekao je Damnjanović Tanjugu.

On je istakao da je stav FPÖ, njenog lidera Hajnc-Kristijana Štrahea i njegov lični da je taj proces trebalo još ranije započeti. Damnjanović je, povodom otvaranja Poglavlja 35 koji se tiče odnosa Beograda i Prištine, podvukao da se u pristupnom procesu Srbija ne sme ucenjivati Kosovom.

"Mi smo protiv bilo kakvog ucenjivanja Srbije kada je reč o Kosovu. Srbiji treba da bude omogućeno da vodi pregovore sa EU bez ucena u vezi priznanja nezavisnosti Kosova", podvukao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track